Pénzügy

Hiába a rezsicsökkentés, ha a fizetésünk nem emelkedik

24.hu
24.hu

2015. 11. 06. 12:12

Korábban a témában:

A kormány szereti hangsúlyozni, hogy a rezsicsökkentés eredményeképpen a magyar háztartásoknak kell az egyik legkevesebbet fizetni a villamos energiáért és a földgázért. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy ezt a magyar fizetésekből finanszírozzuk, így abban a tekintetben, hogy ez mekkora valódi terhet jelent a fogyasztóknak, még fasorban sem vagyunk Nyugat-Európával – írta a Napi.hu.

A hazai és európai árstatisztikákból az derül ki, hogy Budapesten a negyedik legalacsonyabb az áram és második a gáz ára, összevetve a többi fővároséval. Ha viszont azokat a statisztikákat nézzük, hogy egy kétkeresős háztartás mennyit fordít a fizetéséből a villamos energia- és földgáz fogyasztására Budapesten, egészen elkeserítő képet kapunk.

A lap összevetette a fenti adatsorokat, és az jött ki, hogy:

2013 közepén egy az áram és gázszámla egy átlagos budapesti család jövedelmének 6,6 százalékát emésztette fel. Nyugat-Európában ez az arány 2-3 százalék között mozog.

Vagyis hiába lett olcsóbb Magyarországon a két energiaforrás, ha ehhez nagyon alacsony jövedelmek társulnak. Bár a rezsicsökkentéssel együtt valamennyire nőtt a reálbér is, Nyugat-Európát továbbra sem közelítjük meg a fenti hányados tekintetében.

Néhány példa:

Egy berlini család jövedelmének 2,5, egy bécsinek és egy párizsinak 2,1, egy londoninak pedig mindössze 1,5 százalékát viszi el az áram- és a gázszámla.

El lehet képzelni, hogy ha Budapesten, Magyarország legfejlettebb régiójában, ahol a legmagasabbak a bérek, ez a helyzet, akkor a magyar vidéken, ahol szegényebbek az emberek, még többet költhetnek rezsire a fizetésükhöz képest.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.