Pénzügy

Beletörik a multikba a kormány bicskája

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2014. 11. 20. 12:36

A kereskedelmi törvény átalakítása önmagában is megdöbbentő. De úgy tűnik, nem lesz képes elérni a várt hatást. Azaz nem fogja megtörni az áruházláncokat. Az áremelés pedig nem valószínű, hogy alternatíva nekik.

Korábban a témában:

Az adótörvényben megszavazták az élelmiszerlánc-felügyeleti díj brutális emelését, ami leginkább a legnagyobb árbevételű 7 multiláncot sújtja. A hazai üzletláncokat pedig nagyrészt megkíméli. De ez sem elég a kormánynak. A nemzetgazdasági miniszter újabb rohamot indított a külföldi áruházak ellen.

A cél elvileg a magyar családi kereskedők helyzetbe hozása. Az indoklás azonban több ponton is sántít.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Citi Hitelteszt (citibank, )

Kormányregula

Ki innen!

Most azt találta ki Varga Mihály, hogy ha egy lánc bevétele 50 milliárd forint felett van és két évig nulla a nyeresége vagy veszteséges, akkor nem forgalmazhat tovább napi fogyasztási cikkeket. Vagyis kvázi lehúzhatja a redőnyt. Az előterjesztés igen durva „takarodj multi, ha nem úgy táncolsz, ahogy fütyülünk” üzenete ellenére is van azonban benne némi puhaság. Hiszen csak 2018-tól élne az új szabály. Vagyis van idő felkészülni rá.

De vajon mennyire lehet komolyan venni egy ilyen tervezetet, és milyen hatása lehet a hazai kiskereskedelemre, ha bevezetik? Eléri-e célját, hogy helyzetbe hozza a magyar kisboltokat? Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárát, Vámos Györgyöt kérdeztük.

A céllal egyet lehet érteni, az eszközzel nem

Vámos szerint azzal önmagában nem lenne probléma, ha a kormány a hazai kiskereskedőket támogatná, nagyobb teret akarna nekik biztosítani. Ezzel a céllal a szövetség is egyetért. De az, hogy ezen a címen a 7 nagy multiláncot nagyjából arra próbálják rákényszeríteni, hogy hagyják el az országot, nagyon nincs rendben. Aránytalan a legnagyobbaknak megemelt sarc, és az is, hogy gyakorlatilag bezárással fenyegetik őket.

Miközben ezek a láncok hatalmas beruházásokat eszközöltek azért, mert hosszú távra terveztek. Nem mellesleg több tízezer embert foglalkoztatnak. Velük mi lesz, ha a multik kivonulnak? – tette fel a költői kérdést Vámos. És mi lesz azzal az évi 100 milliárd forintnyi adóval, amit befizetnek? Nem fog hiányozni?

Nem fognak kivonulni

A főtitkár szerint ez az egész azt üzeni, hogy bárki veszélybe kerülhet. Persze lesz idő arra, hogy a cégek (2018-ig) alkalmazkodjanak a tervezett új szabályhoz – tette hozzá Vámos. És ezt nyilván meg is fogják tenni, hogy ne legyenek egymás után két évben veszteségesek, és ne kockáztassák a bezárást.

Költséget fognak csökkenteni, átszervezik a működésüket, lehet, hogy kevesebb magyar áru lesz (mi lesz akkor a szintén támogatni kívánt magyar beszállítókkal), több részmunkaidős foglalkoztatott, és befékezik a fejlesztéseket, beruházásokat (mint azt már a Spar bejelentette, az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelése kapcsán). Egyet nem fognak megtenni: nem vonulnak ki – szögezte le a szövetség főtitkára.

Más kérdés, hogy ha lehet hozni 50 milliárd feletti forgalom és 2 éves veszteség mellett bezárási szabályt, és ez nem hozza a kívánt hatást, akkor vajon mit talál még ki a kormány…

Tényleg a veszteségre hajtanának?

Az előterjesztésben a multiláncok terhére írják, hogy lenyomják az árakat és így akár több éven át is veszteségesen működnek. (Ezért is a 2 évi veszteség után záratnák be az üzleteket.) Persze ez is benne lehet a pakliban, de a főtitkár szerint nem emiatt veszteségesek a cégek egy-egy évben.

Az átmeneti mínuszok mögött inkább ott vannak a hatalmas fejlesztések, beruházások és a törlesztett hitelek. No és ugye azért azt sem gondolnánk komolyan, hogy veszteséget termelni jöttek ide a multik? Mert ez nyilván nem céljuk.

Áremelést akar látni a boltokban a kormány?

Ha másképp közelítjük az előterjesztés árleszorítást nehezményező megjegyzéseit, akkor úgy is fordíthatjuk a dolgot, mintha a kormány áremelést szeretne látni a boltokban. Vagyis azt venné szívesen, ha a multik mindent drágábban adnának, hogy a kis magyar családi vállalkozások se maradjanak hátrányban az árversenyben.

Elmeditáltunk azon, hogy ha ez bekövetkezne, vajon akkor meg az áremelések miatt leckéztetnék-e meg a multikat. Hiszen ha nekik ilyen áron is megéri vállalkozni, mert költséghatékonyabban működnek, akkor az áremelésekkel extraprofithoz juthatnának. Mi meg a fizetésünk még nagyobb hányadát hagyhatnánk a boltokban. És ettől virágoznának a magyar családi kiskereskedések?

A vevők nem fognak rosszabbul járni

De ha már ilyen olvasata is lehet a tervezetnek, Vámosnak feltettük a kérdését, vajon kell-e számítani a multiknál áremelésekre. A főtitkár ezt kizárt dolognak tartja, hiszen akkor nem mennének be az emberek a láncokba. Helyette szerinte inkább költségcsökkentésbe kezdenek majd a cégek – tette hozzá.

Vagyis a vevők semmiképpen nem járnak rosszabbul, mert a multiknak nem érdekük az árak feltornázása.

Célkeresztben a Tesco is

Mindnyájunk érdeke lenne

Vámos szerint egyébként a vevők azzal járnak jól, ha a magyar és a külföldi üzletek is jelen vannak, ha mindkét tábor megtalálja a számítását. A versenyt engedni kell, ez uniós alapelv. A hazai vállalkozásokat pedig lehet támogatni, csak nem így.

Az elüldözést célzó intézkedések és az aránytalanul magasra emelt közteher pedig a gazdaság más területein is problémákat okozhat, például a kereskedelmi beruházások szűkülése miatt – figyelmeztetett.

Úgy véli egyébként, a multikat támadó szabályok biztosan nem maradhatnak fenn hosszú távon, és egészen bizonyos, hogy felkeltik az EU érdeklődését is. Hiába írták ugyanis a tervezetben, hogy az EU-előírásokat tiszteletben tartották, Vámos szerint ez nem így van.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.