Pénzügy

Európában közel egymillió állás betöltetlen

admin
admin

2009. 05. 04. 11:45

Az Európai Bizottság célja a jelenleg 2 százalékon álló európai mobilitási mutató növelése. A tanárok feladata kellene hogy legyen a fiatalok külföldi tanulásra, munkavállalásra való ösztönzése. A „világjárással” bővülhet a magyar fiatalok kulturális tapasztalata, és később itthon kamatoztathatják azt a tudást, amit külhonban megtanultak – mint régen a vándorlegények.

Pályaválasztás Európában címmel pedagógusok, pályaválasztási tanácsadók részére szakmai napot tartott az Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht. Nemzeti Europass Központja, valamint a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal EURES-hálózata.

Az információs napot György Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője nyitotta meg. Két európai célra hívta fel a figyelmet: az egyik a képzettség, a tudás, ami garantálja a minőséget. A másik az európai piac azon képessége, mely garantálhatja az európai munkavállaló egzisztenciális, emberi és szociális biztonságát. Elmondta ugyanakkor, mennyire fontos, hogy az intézmények és a munkaerő-piaci szereplők egyaránt tisztában legyenek a dolgozók valódi tudásával, kompetenciáival, így ugyanis összehasonlíthatóvá válnak a pályázók.

Kalmár András EURES-menedzser felhívta a figyelmet, hogy külföldi munkavállalás esetében az elhelyezkedés mellett a munkavállalónak számolnia kell a lakhatás, a gyermekek iskoláztatása, esetleg egy bankszámla nyitásának a kérdésével is. A 15 éves EURES hazánkban 2004 óta működik. A jelenlegi 850-900 ezer betöltetlen uniós álláshelyre próbálnak munkavállalókat találni. A honlapjuk éppen megújulás alatt áll: a jövőben a felhasználók egymással is megoszthatják a tapasztalataikat, de virtuális nemzetközi állásbörzét is tartanak nekik.

A szaktudás és a végzettség dokumentálásában az Europass összesen öt dokumentuma adhat támogatást, ezek 26 nyelven érhetők el. Az önéletrajzot és a nyelvi útlevelet a hallgató, a munkavállaló maga tölti ki. Az önéletrajz-varázslóban kompetenciaszótár segít a tapasztalatok bemutatásában, egyrészt a képességek megfelelő megnevezésének megtalálásában, másrészt azok lefordításában. További három dokumentumot – az oklevélmellékletet, a bizonyítványkiegészítőt, valamint a mobilitási igazolványt – az oktatási intézmények bocsátják ki a szakképesítések, a diplomák vagy a külföldön eltöltött szakmai gyakorlatok uniós formában történő bemutatásához.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.