Pénzügy

Rájár a rúd a nyugdíjkasszákra

admin
admin

2009. 03. 06. 15:16

A hazai nyugdíjkasszák tavalyi hozamai a korábbi becsléseknek megfelelően jelentősen elmaradnak az előző évekétől; a pénztárak a magánnyugdíjpénztári rendszer 10 éves bevezetése óta először tettek közzé negatív hozamadatokat.

A választható portfóliós rendszert (VPR) nem üzemeltető magánnyugdíjpénztárak vagyonnal súlyozott átlaghozama mínusz 15,82 százalék, az önkénteseké mínusz 11,35 százalék volt tavaly a Stabilitás Pénztárszövetség tagjai által kezelt kasszáknál – jelentette be pénteken Nagy Csaba, a szervezet elnöke. A reálhozam a 6,1 százalékos inflációt figyelembe véve mínusz 21,92, illetve mínusz 17,45 százalék volt.

Az évtized legrosszabb éve

A VPR-t bevezető magánpénztárak különféle kockázatú portfóliói eltérően teljesítettek. A legrosszabb képet a növekedési portfóliók mutatják, ezek 26,09 százalékos negatív hozamot értek el, ami reálértéken 32,19 százalékos veszteséget jelent. A klasszikus összetételű portfóliók átlagos hozama mínusz 4,99, reálhozama mínusz 11,09 százalék volt tavaly, a kiegyensúlyozott portfólióké mínusz 14,11 százalék, reálhozamuk pedig mínusz 20,21 százalék.

Nagyobb időhorizonton jóval kedvezőbb a kép: a VPR-t nem üzemeltető magánkasszák 10 éves átlaghozama 5,45 százalékot mutat. A választható portfóliók közül a klasszikus összetételűek átlaghozama 8,83 százalék, a kiegyensúlyozottaké 7,44, a növekedésieké 2,78 százalék 10 évre.

A Stabilitás tagpénztárai kezelik a hazai magánnyugdíjpénztári tagok megtakarításainak több mint 90 százalékát, s az önkéntes nyugdíjpénztári tagok több mint 80 százalékának számláját vezetik.

Külföldön sem jobb

Móricz Dániel, a Concorde Alapkezelő portfóliókezelője elmondta: külföldön sem jobb a helyzet, tavaly egy átlagpénztár globálisan mínusz 20 százalékkal zárt, a nyugdíjcélú megtakarításokban elhelyezett vagyon becslések szerint mintegy 5,5 ezer milliárd USD-vel csökkent 2008-ban.

A tavalyi veszteségek a pénztárak által vállalt kockázatokkal és a tőkepiaci árfolyamok drasztikus csökkenésével magyarázhatók. A portfóliók átrendezése miatt ugyanis az előző évekhez képest megnőtt a magyar pénztárak részvény- és devizakitettsége, az alacsony kockázatú eszközök súlya pedig csökkent.

Az olyan turbulens környezetben, mint amilyen a tavalyi is volt, gyakoribbak a hozamingadozások – hívta fel a figyelmet Nagy Csaba -, hosszú távon azonban az árfolyam-ingadozás csökken, így arra lehet számítani, hogy a veszteségek kiegyenlítődnek.

A nyilvánosságra hozott adatokból kiderül: az egyedi magánpénztári teljesítmények széles sávban szóródnak attól függően, hogy az adott pénztár bevezette-e VPR-t, illetve, hogy a választható portfóliók esetében milyen kockázatú összetételről van szó.

A tavalyi legrosszabb érték a magánpénztáraknál mínusz 32,95 százalék, a legjobb plusz 6,26 százalék. Az önkéntes kasszáknál a legrosszabb tavalyi teljesítmény mínusz 32,67 százalék, a legjobb plusz 4,94 százalék volt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.