Pénzügy

EU: rugalmasságban sereghajtók a magyar cégek

A magyar cégek a sereghajtók közé tartoznak az unióban, ami a rugalmas munkaidő-szervezés és a részmunkaidő elterjedtségét illeti. Részmunkaidőre áttérni is hazánkban az egyik legnehezebb.

Az európai vállalkozások közel fele (48 százaléka) él a munkaidő rugalmas megszervezésének valamelyik formájával – derült ki az Európai Bizottság megrendelésére a tagországokban telefonon végzett felmérés. Aligha meglepő, hogy a rugalmas munkaidő-szervezésben az észak-európai cégek járnak az élen, 60-65 százalékban kínálnak ilyen választási lehetőséget alkalmazottaik számára. A déli államokban – Görögországban, Portugáliában és Cipruson – ezzel szemben a cégek alig 15 százaléka vezette be ezt a módszert. A három déli országhoz képest viszont csak egy hellyel van előrébb Magyarország, ahol a felmérés tanúsága szerint a cégek csak 36-37 százaléka honosította meg a rugalmas munkaidő egyik vagy másik formáját.

Mindez azért is figyelemre méltó, mert az Európai Bizottság szerint a rugalmasabb munkaidő-szervezés jótékony hatással van a dolgozók motivációjára és a termelékenységre is. A rugalmas munkaidő általában a nagyobb cégeket jellemzi, és a szolgáltatási szektorban jellemzően jobban elterjedt, mint az iparban.

A felmérés szerint az EU-tagállamok közül Magyarországon az egyik legnehezebb teljes munkaidőből részmunkaidőre átváltani. A szakképzett munkaerő esetén hazánknál csak Cipruson, Portugáliában és Görögországban nehezebb a váltás, Magyarországon a megkérdezett cégek mindössze 15 százaléka mondta könnyűnek a részmunkaidőre való átállást. A szakképzetlen vagy alacsony szakképzettséggel rendelkező munkaerő tekintetében magyar szempontból még rosszabb a helyzet, itt csak Portugáliát és Görögországot előzzük meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik