Gazdaság

Bekeményítettek az amerikaiak: Szijjártó környezetét is elérte a szankciós hullám

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Az amerikai adminisztrációnak egyre több olyan információja van, amely Oroszország érdekében dolgozó magyarországi cégekre, személyekre szolgáltat bizonyítékot. Ezek némelyike közvetlenül kapcsolódik Szijjártó Péter Külgazdasági és Külügyminisztériumához – olvasható a HVG cikkében.

A múlt héten tartóztatták le az Egyesült Államokban az oroszoknak szánt katonai minőségű rádiók csempészésének gyanújával Horváth Bencét, aki Horváthné Ficzere Margarita, a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) moszkvai partner irodájának vezetője volt. Az ügynökség a magyar külügy egyik háttérintézménye.

Ukrajna két és fél éve tartó orosz ostroma miatt az Egyesült Államok már kevésbé elnéző a gyanús orosz kapcsolatokkal rendelkező kormányközeli szereplőkkel szemben. Az amerikai hatóságok nemcsak Horváthot fogták el, hanem két olyan orosz tulajdonú céget is szankció alá vettek, amelyek Magyarországon működtek.

Nehéz elképzelni azt is, hogy miközben Szijjártó Péter néhány hetente Moszkvába repül és energetikai ügyekről tárgyal, semmit sem tudott annak az orosz vállalatnak, a MezhRegionStrojnak a tevékenységéről, amelyet David Pressman amerikai nagykövet úgy jellemzett, hogy részt vesz Oroszország energiaágazatának megerősítésében, és a paksi atomerőmű bővítésén kíván dolgozni – olvasható a lapban.

A MezhRegionStroj egy építőipari vállalat, 2022 augusztusa óta van fióktelepe Magyarországon. Oroszországban ez a cég az egyik kijelölt partnere a Vostok Oil projektnek, amelynek keretében a Rosznyefty, vagyis a második legnagyobb orosz állami vállalat Szibériából építene ki csővezetéket a Jeges-tenger felé. Az eredeti tervek szerint onnan, a Szever-öbölből tartályhajók szállítanák a nyersanyagot az európai és ázsiai piacokra. Ezt persze a szankciók már eddig is igyekeztek meghiúsítani, de

az amerikaiak most még inkább sarokba akarják szorítani a Rosznyeftyet.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a MezhRegionStroj mit csinálna a paksi atomerőmű bővítésén, mindenesetre a projektet irányító Paks II. Atomerőmű Zrt. Szijjártó Péter minisztériumának a felügyelete alatt működik, vagyis ha az amerikai külügyminisztériumnak igaza van, akkor Szijjártóéknak ismerniük kell a MezhRegionStrojt.

Az amerikaiak által szankcionált másik magyarországi vállalat, a Mátrix Metál Group Kft. kapcsolatrendszere jóval szövevényesebb, mint a MezhRegionStrojé. A Mátrixról az amerikaiak azt állítják, hogy „kiemelt fontosságú árukat”, egyebek között integrált áramköröket exportált Oroszországba, amelyeket Szuhoj vadászrepülőgépekbe építettek be. A Mátrixot egy lettországi férfi, Boreckis Vladimirs hozta létre 2021-ben, de kezdetben a magyar Majoros Károly volt az ügyvezetője. Majoros, aki LinkedIn-oldala szerint 1983-ban a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében végzett, évtizedek óta üzletel orosz vállalkozókkal.

Majoros Károly neve nemcsak a közvetlenül szankcionált Mátrixnál fordult elő az elmúlt években, hanem az Oranta Kft.-nél is, ebben a vállalatban 2003 és 2018 között volt tulajdonos. Az Orantának is van egy oroszországi érdekeltsége, a Lex Systems, amely Abramov Timur Alekszandrovics érdekeltsége. Az orosz üzletember az ukrajnai háború kitörése után nem sokkal létesített fióktelepet Magyarországon ITK System néven.

A Szabad Európa tényfeltárása szerint az anyacég informatikai titkosításokat fejleszt, amihez engedélye van az orosz titkosszolgálattól, az FSZB-től. Majoros 2018 óta egészen idén márciusig ügyvezetője volt az orosz tulajdonban lévő Newmars Technologies Kft.-nek is, amely orvosi eszközök gyártásával és vegyes termékkörű nagykereskedelemmel foglalkozik. Utódja László Richárd, aki három hónapja örömmel osztotta meg, hogy a magyar külügyminisztérium támogatásával részt vett a magyar–szaúdi üzleti fórumon.

A szankcionált Mátrix Metál Group alapítója, Boreckis Vladimirs 2019-ben egy másik vállalatot is létrehozott Magyarországon, a Sagat Group Kft.-t, ám a Mátrixhoz hasonlóan már ez is felszámolás alatt áll. A számítógép-nagykereskedelemmel foglalkozó Sagat Group kézbesítési megbízottja Schmidt László, akinek ugyancsak oroszokkal közös vállalkozásáról, a Data Tower Kft.-ről a Kiberblog 2020-ban tényként állította, hogy egy orosz kémszoftvert fejleszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik