Gazdaság

A kokszgyártás is megszűnik a dunaújvárosi vasműben

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Pár napja írtuk, hogy vas- és acélgyártás már nincs Dunaújvárosban, a volt Dunaferrben, most pedig egy a lapunkhoz került hírlevél alapján kiderült, hogy a kokszgyártást is leállítják. Június 10-én értesítette az új tulajdonos, a Liberty Steel a dolgozókat, hogy bezárják a kokszló kemencéket. Azzal indokoltak, hogy az elmúlt időszakban csökkent a kokszolóblokkok hatékonysága, veszteséget termeltek, és biztonságosan már nehezen karbantarthatóak.

A kokszgyártást a cég közlése szerint június 12-én tervezik leállítani, és a folyamat több hetet vehet igénybe. És hogy mi lesz a dolgozókkal, akik még megmaradtak? Azt írták, mindent megtesznek átképzésük érdekében, hogy máshová (más üzleti tevékenységbe) át tudják őket csoprotosítani, jelentsen is ez bármit. Ígérik, felveszik a kapcsolatot a szakszervezetekkel, a hatóságokkal, és az érintett dolgozókkal is.

Azt is írják, hogy a Liberty jelentős beruházásokat tervez a következő öt évben, annak érdekében, hogy a vasmű karbonsemleges acélgyártóvá váljon, jelenleg elektromos ívkemencés technológia telepítését vizsgálják, amely mintegy 80 százalékkal csökkentheti a CO2-kibocsátást.

A kormány támogatja a zöld átállást

A kormány minden eszközzel támogatja a Dunaferr zöld átállását – állítja a Nemzetgazdasági Minisztérium MTI-közleménye. A Dunaferr a magyar ipar kiemelkedő jelentőségű szereplője és a térség legnagyobb foglalkoztatója, ezért a kormányzat kiemelten figyeli a vállalat helyzetét. A kormány folyamatos kapcsolatban van a vállalattal és minden eszközzel támogatja a vállalat technológiaváltását, hiszen a jelenlegi technológia nem fenntartható az európai szabályozási környezetben. A kokszoló jelenlegi állapota elavult, így az acélgyártás jövője a zöld acél, arra kell az erőforrásokat koncentrálni.

A minisztériumi közlemény szerint a foglalkoztatáspolitikai eszközrendszer több eleme is segítséget nyújthat a gyár zöld átállásában. A generációk közötti tudás-átadás és a pályakezdő álláskeresők beilleszkedésének elősegítése érdekében foglalkoztatási program indult, amely segítheti a munkatapasztalat átadását a nyugdíj előtt álló, tapasztalt dolgozók és a pályakezdő fiatalok között. A kormány a zöld átállással összefüggő munkaerőpiaci hatásokat is kezeli, ezért került pl. a munkavállalók és vállalkozások alkalmazkodóképességének és termelékenységének javítását célzó GINOP PLUSZ 3.2.1. programba egy új szakasz megnyitása, amely a magas energiaintenzitású´ termelésben érintett ágazatokban főtevékenységet végző vállalkozásoknak nyújt támogatási lehetőséget. A Kormány célja, hogy a Dunaferr zöld átállása zökkenőmentesen valósuljon meg és a vállalat továbbra is a magyar ipar egyik kiemelkedő szereplője maradjon – írta az NGM.

A zöld átállás, mint írtuk, elég nagy beruházás lehet.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik