Megszűnhetnek a fapadosok szuperalacsony árai

Minimumárat vezethet be az EU.

Franciaország közlekedési minisztere, Clément Beaune bejelentette, merész kezdeményezést indít az Európai Unió többi tagállami kormányával közösen az Európán belüli repülőjáratokra vonatkozó minimálár bevezetése érdekében – írta a Portfolio.hu az Euractiv.comra hivatkozva.

A lépéssel a francia közlekedési miniszter kritikus párbeszédet kíván kezdeményezni a repülőjegyek árának társadalmi és környezeti méltányosságáról. Beaune szerint a vita nem a jegyárak tízszeresére emeléséről szól, hanem a szuperalacsony viteldíjakkal kapcsolatos ökológiai aggályok kezeléséről, biztosítva, hogy a légi közlekedés minden jövedelmi csoport számára elérhető maradjon. A cikk szerint a javaslat alapján alaposan átírhatják az árazást.

Megállapítják még, hogy a javaslat potenciálisan megzavarhatja az olcsó légitársaságok, köztük a Ryanair és a Wizz Air üzleti modelljét. A légitársaságok szövetségei, például az Airlines for Europe, ellenezték az ötletet, azzal érvelve, hogy az sértené a légitársaságoknak az uniós jog alapján fennálló, szabad ármeghatározáshoz való jogát.