Elhagyják a leggazdagabbak Norvégiát a vagyonadó emelése miatt

Rekordszámú szupergazdag norvég hagyja el hazáját, miután a balközép kormány 1,1 százalékra emelte a vagyonadót.

Rekordszámú szupergazdag norvég hagyja el hazáját, miután a balközép kormány 1,1 százalékra emelte a vagyonadót. A Dagens Naeringsliv című újság összeállítása szerint 2022-ben több mint harminc norvég milliárdos és multimilliomos hagyta el Norvégiát. Ez több, mint ahányan az előző tizenhárom év során összesen elhagyták az országot a leggazdagabbak közül. Idén várhatóan még több szupergazdag távozik a vagyonadó novemberi emelése miatt, ami a kormánynak több tízmillió koronás adóbevétel-kiesést okoz.

Sokan Svájcba költöztek, ahol sokkal alacsonyabbak az adók. Ez egy viszonylag kis mértékű adóemelés következménye, amely az ország szupergazdagjait célozza, akik helyi és állami szinten is vagyonadóval szembesülnek.

Ole Gjems-Onstad, a Norwegian Business School professzora elmondta a Guardiannek, hogy becslései szerint az országot elhagyók összvagyona legalább 600 milliárd norvég korona (egy korona kb. 32 forint).

Véleményem szerint ez egy kicsit olyan, mint a Brexit. Norvégiában nincs nagy hagyománya az önsorsrontásnak, és a külföldre költöző vállalkozók áradata némileg sokkolóan hatott. Egyes politikusok, mint tudjuk, a költöző gazdagokat hibáztatják, de szerintem sok átlagembernek egész egyszerűen nem tetszik, hogy a legjobb befektetőink elmennek

– mondta Gjems-Onstad.

A norvég sajtóban megszólaló milliárdosok szerint indokolatlan, hogy ilyen költségeket rónak a vállalatokra, amelyek új munkahelyeket tudnának teremteni.

Erlend Grimstad, a pénzügyminisztérium államtitkára a Guardiannek viszont azt mondta, reméli, hogy a gazdag norvégok „idővel” visszatérnek.

Ha önök sikereket értek el és meggazdagodtak Norvégiában, reméljük, hogy maradnak, és továbbra is részt vesznek a norvég társadalomban. Bátorítjuk a norvégokat, hogy sikeresen teremtsenek értéket és gazdagodjanak meg. És úgy véljük, hogy a norvég modell az erős állami jóléti rendszerrel és a magas oktatási szinttel fontos tényezők, amelyek lehetővé teszik ezt a sikert. A norvég modell szerint mindenkinek a képességeihez mérten kell hozzájárulnia, és ezért azoknak, akik nagyobb adófizetési képességgel rendelkeznek, egy kicsit többet kell fizetniük

– üzent a leggazdagabb honfitársainak a norvég államtitkár.