Direkt36: Külföldi luxusszállodákban bérelt szobákat az Antall József Tudásközpont

A lap szerint a volt kormányfő fia által vezetett intézet évi 15-20 külföldi utazást bonyolított.

Fényűző szállodákban bérelt szobákat és más megkérdőjelezhető költései is voltak a kormány által bőkezűen támogatott Antall József Tudásközpontnak, amelyet a néhai miniszterelnök fia, Antall Péter vezet – írja a Direkt36 tényfeltáró szerkesztőség hétfői cikkében.

A Miniszterelnökség a szerkesztőség kérdéseire reagálva közölte, hogy vizsgálatot indítanak annak ügyében, hogy a Tudásközpont hogyan használta fel a kapott közpénzt. A Direkt36 összesítése szerint az Orbán-kormány eddig több mint négymilliárd forinttal támogatta a Tudásközpontot az adófizetők pénzéből. A szerkesztőség azt írta, hogy hozzájutottak számos belső dokumentumhoz a szervezet gazdálkodásáról, és ezek alapján a következőket állítják:

A Direkt36 nem talált arra utaló információt, hogy a kormány kifogásolta volna az alapítvány gazdálkodását. Pedig – írják –  a megszerzett dokumentumok azt mutatják, hogy a működési támogatást nyújtó Miniszterelnökség könyvelői tüzetesen ellenőrizték az elszámolt költségeket és számlákat formai szempontból. Miután az alapítvány egyik kuratóriumi elnöke a „polgári jóízlés” szempontjából kritizálta a költéseket, távoznia kellett.

A Miniszterelnökség a Direkt36 kérdéseire most úgy reagált, hogy vizsgálatot indítanak annak kiderítésére, hogy vajon az AJTK „hatékonyan és céljához méltó módon” használta-e fel a kapott közpénzt.

Az AJTK a luxushotelekkel kapcsolatban azt közölte, hogy a szállások kiválasztásakor protokolláris és biztonsági szempontokat is figyelembe vettek, és állították, hogy bizonyos költések adminisztrációs hiba miatt jelentek meg a a lap birtokába került dokumentumokban. Az alapítvány szerint nem összeférhetetlen az, hogy családtagokat alkalmaznak a Tudásközpontnál. Számos kérdésre – például Antall Péter fizetéséről vagy a szervezet eladósodásáról – nem reagáltak.