Újabb félmilliárd forintot toltak a vadászati kiállítás kommunikációjába

Akár 5,5 milliárd forintot is elvihet csak a kommunikáció és a rendezvényszervezés.
Kapcsolódó cikkek

Tovább drágul az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás: a plakátkampányokról is ismert Balásy Gyula cégei most egy 500 millió forintos keretmegbízást (.pdf) tettek zsebre a rendezvény kommunikációs feladatainak ellátására. A keretszerződésből kiolvasható, hogy a félmilliárdos összegből 350 millió forintot biztosan elkölt Balásynál a rendezvényt tető alá hozó állami cég, az Egy a Természettel Nonprofit Kft. A fennmaradó 150 millió forint pedig opciós összeg arra az esetre, ha esetleg további kommunikációs igények merülnének fel.

A szeptemberben startoló rendezvénysorozat kommunikációja csak úgy falja a milliárdokat, bár a keretmegbízásos konstrukciók miatt nem egyszerű követni a konkrét összegeket:

2083 millió forint tehát biztosan Balásyéknál landol, ha pedig az állami cég az opciós összegeket is igénybe veszi, akkor az eddig látható kommunikációs költségek meghaladják a 2,5 milliárd forintot. És ez csak a kommunikáció. A rendezvényszervezés további milliárdokat visz el úgy, hogy bár a megbízásokat  – a Raktárkoncertekhez hasonlóan – egy állami cég kapta, alvállalkozói szinten ott találjuk Balásy Gyula cégeit, illetve a kormány kedvenc őrző-védő cégeként ismert Valtont.

A rendezvényszervezési költségek alsó határa így nettó 2,1 milliárd forint, az opciókat is felhasználva a költségek elérhetik a 3 milliárd forintot.

A kommunikációs és rendezvényszervezési feladatok így biztosan elvisznek 4 milliárd 138 millió forintot, de az eddig megkötött szerződések alapján ez az összeg akár 5,5 milliárd forint is lehet. 

Az őszi rendezvény az RTL Klub korábbi számításai szerint legalább 67 milliárd forintot emészt fel, de lesz például 16 méter magas és 20 méter széles „bőgő gímszarvasbika fejszobra” alkotás, amely tíz tonna szarvasagancsból készül. Korábbi cikkünkben részletesen bemutattuk, hogyan költi a közpénzt a rendezvényre létrehozott Egy a Természettel Nonprofot Kft.: kifizetési listájukon ott találjuk a kormányközeli Hír TV-t, de Mészáros Lőrinc bizalmasának szakácskönyvére is jutott pénz.

Kapcsolódó
Százmilliók ügyvédekre, tízmilliók a Hír TV-nek – így költ a vadászati kiállítást szervező cég
A Takarékbank-vezér szakácskönyvére, egy SZFE-s kuratóriumi taghoz köthető cégnek és kormányközeli kutatóknak is jut a milliárdos büdzséből.