Gazdaság

Egyre több magyar nyugdíjas kénytelen megtapasztalni a szegénységet

Az Eurostat ismét közzétette a kontinens időseiről készített kiadványát. Az elöregedés világszintű jelenség, amely szinte minden fejlett országot érint, csak 2019 elején 101,1 millió 65 vagy annál idősebb állampolgára volt az uniós tagországoknak, ez a lakosság ötödét jelenti, és ez az arány csak nőni fog. A Privátbankár azt nézte meg a jelentésben, mi a helyzet Magyarországon, hogy élnek az idősek, javultak-e a körülményeik vagy sem.

Azt találták, hogy:

  • A lakhatási körülmények nagyon sokat javultak 2010 és 2018 közt. Ez abból is látszik, hogy érezhetően csökkent azon idősek száma, akik nem voltak képesek kellően felfűteni a lakásaikat.
  • Az otthonok túlzsúfoltsága is csökkent, a régióban Csehország után a legkiemelkedőbben, hiszen míg 2010-ben minden ötödik nyugdíjast érintette a probléma, 2018-ban már csak alig hét százalékukat.
  • Rossz hír viszont hogy 2010 és 2018 között megduplázódott a relatív jövedelmi szegénységben érintettek száma. A jövedelmi szegénység problémája nem csak Magyarországon romlott sokat a körükben, így a régió kormányzatai előbb-utóbb mindenképpen rá fognak kényszerülni arra, hogy komolyabb lépéseket tegyenek az ügyben.

Jövedelmi szegénységben élnek azok az idősek, akik havi bevétele nem éri el a mediánjövedelem 60 százalékát, ami például 2017-ben éves szinten 1 006 249 forint, míg havi szinten 83 855 forint volt.

Hogy hányan élnek kevés nyugdíjból, arra ebben a cikkben is találhat adatokat:

Meghökkentő nyugdíjszámok, és ami mögötte van
A nyugdíjak egyre jobban leszakadnak a bérektől.

Megtudtuk továbbá, hogy a kormány szerint minden úgy jó, ahogy van, nyugdíjügyileg:

A kormány szerint nem baj, ha leszakadnak a nyugdíjak
Már hivatalos: nem gond, hogy a topnyugdíjas 57 ezer, az átlag pedig 3,5 ezer forint emelést kap.

Kiemelt kép: Berecz Valter / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik