Gazdaság

Putyin kamionosként avatta fel a Krímre vezető hidat

Ezzel megteremtették a közúti összeköttetést a megszállt félsziget és Oroszország között.

Vlagyimir Putyin jelenlétében avatták fel kedden azt a 19 kilométeres hidat, amely a megszállt Krím-félszigetet köti össze Oroszországgal. Az orosz állami tévé élőben közvetítette, ahogyan az elnök egy Kamaz volánjánál ülve vezeti fel a hídon áthaladó teherautó-konvojt. A Krímre érkezve egy izgatott riporter hősként üdvözölte az átkelőket, Putyin farmerban és dzsekiben pattant ki a teherautóból, és közölte, hogy a hídépítők csodát alkottak.

A Kercsi-szoroson átívelő híd megnyitását hivatalosan decemberre tűzték ki, de már szerdától áthaladhatnak rajta a buszok és a személyautók. A csaknem ezermilliárd forintos beruházás 2016-ban kezdődött, két évvel azután, hogy Oroszország megszállta az ukrán félszigetet, és népszavazást tartottak annak Oroszországhoz csatolásáról, amit a nemzetek többsége nem ismer el legitimnek. A hídon négysávos autóút és két vasúti vágány fog átvezetni, amikor teljesen elkészül.

Putyin kijelentette: a híd integrálja a Krím-félszigetet Oroszország közlekedésébe, és megteremti a gazdasági növekedés lehetőségét. (Szabad Európa Rádió, fotó: AFP / Alexander Nemenov)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik