Gazdaság

Mostantól nem az orvos, hanem az ár dönt a terápiáról

Az Európában sehol nem alkalmazott módszer miatt, a betegekért aggódik az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete.

Pénteken a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) új árversenyt hirdetett meg egyes innovatív gyógyszerek között. Így egyes betegcsoportokban csak egyfajta gyógyszert lehet minden betegnél választani, kötelező terápiaként.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) egyértelműen elhibázottnak tartja a lépést.

A tételes finanszírozású gyógyszerek közbeszerzésének módosításáról több hónapon át folyt a szakmai egyeztetés, az egyesület kezdetektől fogva jelezte jogi, orvosszakmai és etikai aggályait. Érveit, javaslatait a költségcsökkentés jegyében bevezetett új eljárásnál nem vették figyelembe.

Visszafordíthatatlan lehet a kár

Az új közbeszerzési eljárásban az úgynevezett tételes elszámolású innovatív gyógyszerek között a olyan árversenyt hirdet meg, amely értelmében november 1-jétől egyes betegcsoportokban

CSAK EGY innovatív gyógyszer marad, mint kötelezően választandó terápia.

A jövőbe a tendereljárás eredményeként kialakuló ársorrend alapján kell az orvosnak a terápiákat alkalmaznia, és csak a kötelező terápia eredménytelensége után áll vissza a beteg érdekein és az orvos szabad szakmai belátásán alapuló döntési jog.

Az egyesület szerint ez különösen aggályos onkológiai betegeknél, ahol az időfaktor kiemelkedő jelentőséggel bírhat.

Hungarikum

Az új eljárással csökkenhet a betegek gyógyulási esélye, hiszen a kötelező terápiás sorrendet sem a nemzetközi, sem a hazai szakmai irányelvek nem támasztják alá. Ez az adott betegeknek – különösen az érintett terápiás területek (daganatos betegségek) halálozási adatait is figyelembe véve – visszafordíthatatlan kárt okozhat – írta az egyesület, amely szerint csak a vonatkozó nyugat-európai és hazai terápiás protokollok előírásainak maradéktalan betartásával érhető el a legjobb gyógyítási eredmény.

Az intézkedés akár több ezer beteg kezelését érintheti. Ők olyan súlyos betegségekben szenvednek, mint az áttétes rosszindulatú bőrrák (melanoma), a tüdőrák, a prosztatarák, vastagbéldaganatok, továbbá súlyos időskori szemészeti kórképek, különböző súlyos autoimmun gyulladásos betegségek vagy a ritka kórképek közé tartozó Fábry-kór.

Az AIPM az előkészítő egyeztetéseken többször jelezte, az új versenyeztetési eljárást az innovatív terápiáknál Európában sehol nem alkalmazzák, mert előnytelen lehet a betegek, az orvosok és az egész ellátórendszer számára.

Emberkísérlet?

Alapvető ellentmondás, hogy az Európai Gyógyszerhatóság a szóban forgó terápiák mindegyikét egyedi, innovatív terápiaként vizsgálta meg és (szigorú vizsgálatok után) engedélyezte. Ezen elvek mentén kerültek befogadásra a magyar ártámogatási rendszerbe is hosszas hazai értékelés és a költséghatékonyság bizonyítása után.

Az egyesület szerint a most kiírt tenderek alapjául az a feltételezés szolgál, hogy ezek a gyógyszerek azonos hatásúak, felcserélhetőek, helyettesíthetőek. Ezt ugyanakkor semmilyen klinikai vizsgálat, nemzetközi orvosi tapasztalat nem igazolja. 

Az előzetes egyeztetéseken ugyan a NEAK többször hivatkozott arra, hogy az új beszerzési modell bírja a hazai orvosszakma támogatását, de az erre irányuló állásfoglalásokat az AIPM – többszöri kérése ellenére – nem ismerhette meg.

Még nagyobb kockázatok

Most nagyon gyorsan le akarják bonyolítani a tendertárgyalásokat, noha az egyesület szerint egy ennyire kockázatos, sok beteget érintő eljáráshoz a betegek érdekében megfontoltabban kellene hozzáállni. Az AIPM szerint a korábbi finanszírozási technikák is alkalmasak lettek volna a kitűzött célok eléréséhez, a jelenlegi terápiák megőrzése mellett. A magyar gyógyszerfinanszírozás rendszere – európai összehasonlításban – már eddig is rendkívül bonyolult volt, eddig sem támogatta az új terápiák elterjedését. Ennek következtében ma már egyértelmű, hogy e téren a magyar betegek helyzete még a V4 országokhoz képest is aggasztó e téren – tudatta az egyesület.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik