Magyarország is jól járna az energiaunióval

Az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke szerint mindenekelőtt alacsonyabb árakat lehetne elérni a közös energiapiaccal.

Nem tartható fenn a jelenlegi helyzet az Európai Unióban, energiaunióra van szükség, amely biztonságos, versenyképes és fenntartható energiát szolgáltat az állampolgárok számára – közölte Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke Budapesten.

Sefcovic elmondta: addig nincs energiabiztonság a térségben, amíg a tagállamok nem állnak több lábra az energiaforrások tekintetében. Megemlítette, hogy Magyarország egyedül a Gazpromtól szerzi be gázszükségletének 80 százalékát és kitért arra is, hogy az unió állampolgárainak egytizede télen nem tud megfelelően fűteni. Az európai lakosságállomány 75 százaléka nem energiahatékony – közölte az alelnök.

A bizottság most azért készít elő rendeletmódosítást, hogy legyen közös terv arra az esetre, ha vészhelyzet merül fel a gázszállításban. Szeretnék elérni azt is, hogy az energiaügyi szerződések és a kormányközi megállapodások átláthatóbbak legyenek, ami jobb beszerzési megállapodásokhoz, alacsonyabb kiskereskedelmi árakhoz vezet.

Az alelnök arra is kitért, hogy az energiaunió részeként Magyarország is kevésbé függene egyetlen földgáz- és nukleárisüzemanyag-szállítójától, a diverzifikáció pedig nemcsak az ellátás biztonságát növelné, hanem erősítené a versenyt is, ami kedvezően hatna az árakra – idézte az elhangzottakat az MTI.

Címkék: energiaunió