Gazdaság

Londoni elemzők nem várnak Matolcsytól beavatkozást

matolcsy-gyorgy(960x640)(1).jpg (matolcsy györgy)
matolcsy-gyorgy(960x640)(1).jpg (matolcsy györgy)

Londoni elemzői vélemények szerint a jelentős forintgyengülés ellenére sem valószínű egyelőre, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatemelésbe kezdene, de a monetáris enyhítési ciklus lassulhat, vagy le is állhat.

A londoni elemzők többsége szerint a felzárkózó piacok – ide sorolják Magyarországot is – növekedésére a jelenlegi piaci felfordulás valószínűleg nem gyakorol drámai hatást.

Matolcsy is benne lehet a forintgyengülésben

William Jackson, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott vezető elemzője csütörtöki értékelésében hangsúlyozta, hogy a forint az utóbbi egy napban – az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve mennyiségi enyhítési programjának e héten bejelentett újabb szűkítése nyomán – nagyobb mértékben gyengült, mint a feltörekvő térség más gazdaságainak fizetőeszközei. Jackson szerint ebben része lehetett Matolcsy György MNB-elnök továbbra is enyhítési alapállásra valló legutóbbi kijelentéseinek.

Az elemző szerint ugyanakkor valószínűtlen, hogy az MNB kamatemelésre szánná el magát, ha az eladási hullám nem ölt a jelenleginél nagyobb méreteket, mivel a monetáris tanács egésze is “rendkívül enyhe” alapállású.

A Capital Economics elemzője szerint az viszont elképzelhető, hogy a monetáris testület a következő kamatdöntő ülésen csak 5-10 bázispontos kamatcsökkentést hajt végre, vagy változatlanul hagyja az alapkamatot. Jackson hangsúlyozta: a kulcsfontosságú tényező ebből a szempontból az, hogy a forint a következő hetekben milyen árfolyampályát fut be.

Az egész régió gyengén teljesíthet

A ház egy másik vezető elemzője, Neil Shearing felzárkózó piaci kutatásokért felelős főközgazdász csütörtöki előrejelzésében a globális feltörekvő térség növekedésére a jelenlegi piaci felfordulásból eredő hatásokat vizsgálta, és arra a következtetésre jutott, hogy ez a hatás várhatóan mérsékelt lesz.

Shearing közölte, hogy a Capital Economics által használt növekedéskövető mérési modell – GDP tracker – jelzése szerint a globális felzárkózó régió éves összevetésű növekedési üteme a tavalyi negyedik negyedév november végéig tartó időszakában 4,5 százalék körüli volt. Arról, hogy a most fellángolt válság azóta milyen hatást gyakorolt a térség növekedésére, a következő hetek aktivitási adataiból lehet világosabb képet alkotni, de az már egyértelmű, hogy a felzárkózó piacokon tavaly nyáron – a Fed likviditáspótló keretének szűkítésére utaló első nyilatkozatok után – végigsöpört eladási hullám alig érintette a feltörekvő országcsoport növekedését – hangsúlyozta az elemző.

Shearing szerint igaz az is, hogy ez elsősorban a pozitív folyómérleg-egyenlegű, és így az akkori eladási hullám legrosszabb időszakát viszonylagosan átvészelő felzárkózó gazdaságok – köztük Magyarország – gyorsuló GDP-növekedésének volt köszönhető, de a jelenlegi piaci viharok szélesebb körű térségi növekedési kihatása is várhatóan korlátozott lesz.

A főközgazdász szerint a Capital Economics a globális feltörekvő régió egészében gyenge növekedést vár az idén, de a növekedési ütem összeomlásszerű lassulását nem valószínűsíti.

A Fed közömbös

A Moody’s Analytics – a hitelminősítői és pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végző Moody’s Corporation cégcsoport gazdaságelemző részlege – az amerikai hitelpiaci folyamatokról csütörtökön Londonban ismertetett új elemzésében arra a következtetésre jutott, hogy a piacokat a Fed által a felzárkózó gazdaságok aggályai iránt mutatott “szemmel látható közömbösség” rázta meg.

A ház kimutatta, hogy a Federal Reserve enyhítési ciklusának leépítéséhez kapcsolódó első, tavaly kora nyári piaci felfordulás óta eltelt 37 hétben az irányadó tízéves amerikai kincstárjegy átlaghozama 2,64 százalék volt a megelőző 37 hét 1,80 százalékos átlaghozama után.

Ben Bernanke, a Federal Reserve e héten leköszönő elnöke először tavaly nyáron tett egyenes utalást arra, hogy a Fed hozzákezdhet a gazdaságélénkítő likviditáspótlásra fordított összeg csökkentéséhez, és szavait annak idején jelentős eladási hullám követte a felzárkózó piacokon. Ezek a gazdaságok ugyanis a Federal Reserve és a világ többi vezető jegybankja által alkalmazott rendkívüli mértékű mennyiségi enyhítés legfőbb haszonélvezői között voltak, mivel a pénzügyi válság óta piacra zúdított pótlólagos jegybanki likviditásból a hozamelőnyt kereső intézményi befektetők nem keveset juttattak felzárkózó térségi eszközökbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik