Pénzügy

Tovább szakad a forint, 312 körül jár az euró

forint (forint, )
forint (forint, )

Egy hete gyengélkedik a forint. A szerda esti gyengülés után csütörtökön ismét lejtmenetbe kezdett a főbb devizákkal szemben a bankközi piacokon.

Tovább gyengült a forint árfolyama szerda estéről csütörtök reggelre a főbb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.

Szerda este az eurót 308,15 forinton jegyezték, csütörtök reggelre 309,33 forintra emelkedett a jegyzés. A dollár árfolyama szerda este hétkor 225,52 forint volt, csütörtök reggel hétre 226,68 forintra nőtt az árfolyam. A svájci frankot szerda este 252,11 forinton jegyezték, csütörtök kora reggel 252,86 forintot kellett adni a frankért. A japán jen árfolyama szerdán 2,2080 forint volt, csütörtökre 2,2119 forintra változott. Az eurót csütörtök reggel 1,3645 dolláron jegyezték, az euró napi szinten 0,09 százalékot gyengült a dollárral szemben.

Fél tíz előtt újabb zuhanásba kezdett a forint, ekkor egy rövid ideig egy euróval szemben már 312-n állt. Ezután egy kis enyhülés következett, de egy óra múlva megint a 312-őt kerülgette.

A gyengülés mögött az elemzők szerint nem áll magyar makrogazdasági ok, bár vannak, akik a jegybank további kamatcsökkentési terveit ide sorolják. A feltörekvő devizák (török líra, dél-afrikai rand) gyengülése rántotta inkább magával a forintot. S az sem használt a paici hangulatnak, hogy a Fed szerdán bejelentette, a várakozásoknak megfelelően 10 milliárd dollárral vágja vissza a havi kötvényvásárlások összegét. A piacok nagyon idegesek, ezért ma újabb forintgyengülési hullámok jöhetnek.

Váltsunk? Ne váltsunk?

A 444.hu egy korábbi, beszakadó forintárfolyamnál (306-ra gyengült a HUF) kiszámolta, hogy milyen euroárfolyamnál érdemes áttennünk forintmegtakarításainkat euróba – a januári elemzés 316 forintos árfolyamtól érzi úgy, hogy kifizetődő ez a lépés. Egy másik elemzés szerint mivel a forint átlépte a 308-as határt, eljuthat akár eddig a 316-os szintig, sőt a 324-es euróár sem kizárt (de ez utóbbi nyilván spekuláció). Persze valószínű,h ogy a választási kampány kellős közepén a kormány nem engedi, hogy az árfolyam teljesen elszabaduljon.

Addig is:

Ha devizahitele van, és eddig nem tette, érdemes árfolyamgátba belépni.

Ne most hozzunk olyan hosszabb távú pénzügyi döntéseket, melyben a devizának szerepe van.

Ne pánikoljunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik