Üzleti tippek

A törökök rángatják a forintot

Múlt héten óriási eladói hullám söpört végig a feltörekvő piacokon. A lejtmenet egyik kiváltója Törökország volt. Hétfőn rövid időre megfordult a piaci hangulat, és erőre kapott a forint. Ebben a német Ifo-index és a török jegybank bejelentése is szerepet játszott. A délutáni órákban viszont megint a gyengülés felé vette az irányt a magyar fizetőeszköz.

„Bár 10 havi mélyponton is járt a hazai deviza az euróval szemben, de a nagy vesztesnek számító török lírához képest így is jóval stabilabb a forint” – értékelte az utóbbi napokat a Takarékbank szenior elemzője.

„Ha a magyar fizetőeszköz is ugyanolyan tempóban gyengült volna, mint a török líra, akkor 360-as szinten járna az euró” – hozott egy meghökkentő példát Suppan Gergely. A török deviza ugyanis év eleje óta 8,5 százalékot, egy év alatt pedig nagyjából 32 százalékot veszített erejéből. Ugyanez a magyar devizánál csupán alig egy, illetve három százalék a dollárral szemben.

Beszakadt a forint!

A múlt heti gyengülés teteje az euró esetében a 306,5 forintos szint volt, innen pénteken 305-ig jött vissza a jegyzés. Hétfőn szintén 306,5 körül is járt az árfolyam. A török jegybank bejelentése viszont megfordította a folyamatokat: a török monetáris tanács ugyanis kedden rendkívüli ülést tart. A hírnek köszönhetően a forint is erőre kapott, és 304,6 körüli szintre erősödött vissza. A délutáni órákban viszont újra 306 környékére csúszott az árfolyam.

Mennyire kell félni a törököktől?

A török belpolitikai feszültségek fokozódása és az ország hatalmas folyó fizetési mérleghiánya miatt óriási nyomás nehezedik a lírára. A török jegybank kamatemelés helyett a devizapiaci intervenciót választotta, amely sikertelennek bizonyult. Ezzel pedig feleslegesen apasztotta az amúgy is szűkös devizatartalékokat. A líra emiatt zuhant történelmi mélypontra. Bár a török fejlemények lecsapódnak a feltörekvő országok devizáin, de mivel csak egy kisebb piacról van szó, így a hatása is korlátozottabb.

További gócpontok

Az ukrán feszültségek eszkalálódása miatt az ukrán eszközök is meredeken szakadtak múlt héten. Mindeközben a pénzpiaci szereplők továbbra is aggódnak az amerikai Fed eszközvásárlási programjának szűkítése miatt. A Takarékbank szakértője szerint ez különösen a deficites folyó fizetési mérleggel küzdő feltörekvő országokra lehet negatív hatással. A befektetők ugyanis előszeretettel a többletes folyó fizetési mérleggel bíró országok devizái (így például a jen és a svájci frank) felé menekülnek. Suppan Gergely szerint ennek tükrében érthető, hogy a forint „miért úszta meg a pénteki vérfürdőt”. Magyarország folyó fizetési mérlege ugyanis jelentős többlettel rendelkezik.

Pozitív kilátások Európában

A hétfői pozitív fordulatban a német Ifo-index is fontos szerepet játszik. Az üzleti hangulatmutató ugyanis 2011 júliusa óta nem volt ilyen magas szinten. Az index 110,6 pontra nőtt a decemberi 109,5 pont után. A növekedés mértéke meghaladta az elemzői várakozásokat, ami átlagosan 110 pont volt.

A Takarékbank szakértője kiemelte: tavaly november óta minden fontosabb konjunktúramutató, valamint kiskereskedelmi és ipari adatok is arra utalnak, hogy Európában elérkezett a növekedési fordulat. Múlt héten ezt erősítették meg a Németországra, Franciaországra és az eurózónára vonatkozó konjunktúramutatók is. A pozitív adatok még nem jelentik azt, hogy Európa-szerte 2-3 százalékos gazdasági növekedés várható, és törékeny még a kilábalás, de a folyamat mindenképpen kedvezőnek számít – tette hozzá az elemző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik