Gazdaság

Londoni elemzők: korai lenne a kamatcsökkentés, de nem kizárható

mnb(960x640)(2).jpg (magyar nemzeti bank)
mnb(960x640)(2).jpg (magyar nemzeti bank)

Noha egyes monetáris tanácsi tagok nyilatkozatai nyomán nőtt a kamatcsökkentés esélye a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának keddi ülésén, valószínűbb azonban, hogy egyelőre marad a 7,00 százalékos alapkamat.

Az elmúlt időszakban a monetáris tanács több tagja is felvetette a júliusi kamatcsökkentés lehetőségét, de a konszenzusos londoni elemzői vélemény szerint egy ilyen döntés az IMF/EU-egyeztetések elkezdődése és a kockázati mérőszámok kétségtelen javulása ellenére is “idő előtti” lenne és ártana az MNB hitelességének.

A 4cast nevű londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég szakértőinek véleménye szerint a júliusi kamatcsökkentés “meglehetős kárt” okozna, mivel az MNB-nek még “nem volt ideje előkészíteni a terepet” a monetáris alapállásban bekövetkező ilyen gyors váltáshoz.

A ház elemzői szerint az esetleges keddi kamatcsökkentés okozta kár később még nagyobbá válhat. A döntéshozatali folyamat “ilyen drasztikus módosulása” ugyanis nyilvánvalóan “agresszív találgatásokhoz” vezetne azzal kapcsolatban, hogy mi várható a továbbiakban, különös tekintettel arra, hogy a monetáris testület három belső tagjának mandátuma a jövő év elején lejár.

A 4cast közgazdászai szerint “egy kicsivel későbbi” – például augusztusi vagy szeptemberi – kamatcsökkentés lehetővé tenné “a monetáris tanács retorikájának finomhangolását”, és így kevesebb kárt okozna. Ha viszont az IMF/EU-tárgyalásokon addig nem sikerül egyértelmű és gyors haladást elérni, a kamatcsökkentés előkészítéséhez szükséges retorikai váltás a monetáris tanács részéről meglehetősen kényes művelet lenne.

A 4cast szakértői szerint azonban – figyelembe véve egyes monetáris tanácsi tagok enyhítésre hajló legutóbbi nyilatkozatait – most már a jelenleginél is sokkal rosszabb európai környezet kellene ahhoz, hogy az idei MNB-kamatcsökkentés lekerüljön a napirendről. Mindezt egybevetve a cég elemzői úgy vélekedtek, hogy egyre valószínűbbnek tűnik egy 0,25-0,50 százalékpontnyi idei kamatcsökkentés.

A JP Morgan bankcsoport elemzői azt jósolták alapeseti előrejelzésükben, hogy a júniusi 6-1. után kedden sokkal szorosabb, valószínűleg 4-3 szavazati aránnyal dönt a monetáris tanács az alapkamat változatlanul hagyása mellett. A ház londoni közgazdászai ugyanakkor hangsúlyozták azt a véleményüket is, hogy “jelentősen nőtt” a kamatcsökkentés esélye, miután nemrégiben két monetáris tanácsi tag, Gerhardt Ferenc és Kocziszky György erre utalást tett. A JP Morgan elemzői szerint valószínűsíthetően csatlakozik hozzájuk a szintén enyhítést pártoló Cinkotai János is, és az “erőegyensúly” így a negyedik, “hagyományosan a legkevésbé enyhítéspárti” külsős tag, Bártfai-Mager Andrea voksán múlhat.

Összességében a JP Morgan londoni elemzői is úgy vélekedtek, hogy az “idő előtti kamatcsökkentés visszaüthet, és hitelességi eróziót okozhat”, különös tekintettel arra, hogy az IMF/EU-tárgyalások valószínűleg nehéznek bizonyulnak és elhúzódnak. A cég szakértői mindezek alapján közölték, hogy tartják magukat alapeseti előrejelzésükhöz, amely 2013 első negyedévéig összesen 1,00 százalékpontnyi MNB-kamatcsökkentést valószínűsít.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport elemzői az MNB-alapkamat változatlanul hagyását várják a keddi monetáris tanácsi ülésen, de látnak esélyt arra is, hogy a magyar kockázati felárak csökkenése és az IMF/EU-egyeztetések megkezdődése esetleg az összes külső monetáris tanácsi tagot ráveheti a kamatcsökkentés támogatására. A GS londoni elemzői szerint “bizonytalan” a keddi kamatdöntő szavazás kimenetele, mivel valószínűleg egyetlen vokson múlik majd.

A Goldman Sachs szakértői is úgy vélekedtek azonban, hogy “idő előtti lenne” most egy kamatcsökkentés, amelyet adott esetben vissza is kellene fordítani egy későbbi kamatemeléssel, ha az IMF/EU-tárgyalások esetleges lassú haladása újabb forinteladási nyomáshoz és hozamemelkedéshez vezetne. A cég londoni közgazdászai mindent egybevetve azt jósolták, hogy az MNB az IMF/EU-egyezmény megkötése után – valószínűleg az év vége felé – kezd kamatcsökkentésbe. A GS várakozása az, hogy a magyar jegybank az idén 0,50, jövőre további 1,00 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik