Gazdaság

Aligha tudja tartani saját hiánycélját a kormány

mnb (magyar nemzeti bank)
mnb (magyar nemzeti bank)

A legjobb esetben is 2,4 százalékos lesz a mínusz jövőre. És ebben még nincs is benne Matolcsy újabb csomagja – állítja a jegybank elemzése.

A Magyar Nemzeti Bank szakértői szerint a jövő évi államháztartási hiány várhatóan eléri a bruttó hazai termék, a GDP 2,8 százalékát, amely azonban az elkülönített szabad tartalékok törlése esetén 2,4 százalékra mérséklődhet – hangzott el azon a csütörtöki tájékoztatón, amelyen a 2013. évi költségvetési tervezetről készült jegybanki elemzést ismertették.

Az összeállítás nem vette figyelembe a büdzsé tervezetének beterjesztése után bejelentett 300 milliárd forintos adó- és járulékteher csökkentő programot. A kabinet egyébként 2,2 százalékos passzívummal számolt, legalábbis ez szerepel a költségvetési törvényjavaslatban, az elkülönített szabad tartalékok összege 100 milliárd forint.

Az MNB vezető elemzője, Baksay Gergely elmondta: a kormány jövőre 1,6 százalékos GDP növekedéssel tervezett, az MNB előrejelzése 0,8 százalék. A háztartások fogyasztási kiadása a költségvetési tervezetben 0,3 százalékkal nő, a jegybank 0,5 százalékos csökkenéssel számol.

Az eltérés egyik oka, hogy az MNB a főbb adónemekből 0,6 százalékkal alacsonyabb bevételre számít. Erre egyik példa az elektronikus útdíj, amely a kormány szerint 75 milliárd forintot hozhat a konyhára, az MNB ugyanakkor azt jövendöli, hogy 32 milliárdot.

A másik, jelentős kockázatot hordozó tétel a tranzakciós illeték, amelyből a kabinet 283 milliárd forintot remélt. Ebből a nemzeti bank számítása szerint a magánszektortól 90 milliárd forint reálisan befolyhat, ugyanakkor a további 200 milliárd hiánycsökkentő hatása a vártnál alacsonyabb és átmeneti lehet – közölte Baksay Gergely.

Az MNB-re kivetett 100 milliárd forintos tranzakciós illetéket a jegybank nem képes áthárítani a piaci szereplőkre. A 2013-ban befizetendő 100 milliárd forint csak átmenetileg csökkenti a hiányt, hiszen ezt az összeget 2014-ben a költségvetésnek át kell utalnia a jegybank számlájára.

A Magyar Államkincstárra kivetett 100 milliárd forintos illetékről Baksay Gergely elmondta: a kincstárnál keletkezet veszteség az államháztartási hiány része. Az illeték egy hányadát a kincstár várhatóan áthárítja, ami az államháztartási szereplők kiadásait növeli.

Az MNB elemzése szerint a GDP-arányos államadósság – a jövő évi költségvetési törvény elfogadásához igazodva – a 2012. évi 78,4 százalékról 2013-ban 78,1 százalékra csökken. A kormány prognózisa ugyanakkor 2012-re 78,0 százalék, 2013-ra 76,8 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik