A Remete Kadarkája

Nagy kérdés a kadarka (az aszú, a bikavér, a furmint). Ez nem csoda: az a kábé másfél évtized, ami a magyar bornak a mennyiségi paradigmából a minőségibe való átváltása (átcsapása...) óta eltelt, nem volt elég emez érzékeny fogalmak kielégítő, konszenzuális újradefiniálására.

Amúgy is mindig mindent újra kell definiálni, nem léphet az ember kétszer ugyanabba a taposókádba, és persze amúgy sincsenek végleges definíciók.


Van, aki szerint a kadarka a magyar géniusz megnyilatkozása mintegy, balkáni gyökerei ellenére (vagy okán) hungarikumnak tekinthető, jó savú és jó ivású, fűszeres, télleg ő a magyar pinot noir, és mint az aszú, olyan háromévenként nagy borokat ad, olyanokat, melyek leverik a legfineszesebb burgundiakat is. Leginkább a szekszárdi bormesterek gondolják így; ha szekszárdi borász társaságában vagy, ne cikizd a kadarkát, ha kedves az életed. A másik tábor szerint a kadar komolytalan, fagyérzékeny, rothadékony, képes megcsinálni, hogy a nyár végi esőktől minden egyes szőlőszeme meghasadjon. Egyébként is jó, ha egy évtizedben egyszer-kétszer hoz nagy bort, értékén felül van kezelve, egy szó, mint száz.

Vesztergombi Józsefnek (Remete bor, 8 hektár, 30-40 ezer palack) kedvence a kadarka, melyet meg kell tanulni érteni. Leginkább azt kedveli benne, hogy nem agresszív és lehengerlő fajta, tannin- és savképlete okán barátságosabb, mint a kozmopolita nagy kék szőlők, tán egyszerűbb és így könnyebben befogadható, viszont minden évben más. Nem egy Wagner, inkább Schubert (aki mellesleg állítólag felettébb kedvelte a szekszárdi kadart).

A rubinból rőtbe hajló borban a fanyar és korrekt savak tengelyén édes-sós-kesernyés ízek forognak. A nagyon érett gyümölcs aromái korántsem vékony testet ékszereznek. Tartalmas, jó ivású, nagyon szép szerkezetű, kiegyensúlyozott bor, magas, csippentős, 13,5 százalékos alkohollal, érintésnyi szőlőtanninnal. Halászlevek, pörköltek, főként harcsapörkölt és stifolder, azaz sváb vastagkolbász mellé ajánljuk; 2800 forint körüli áron érhető el.

Szekszárdi Kadarka 2006, Remete Bor › Édes-sós-kesernyés íz › 13% alkohol › Halászlevek, pörköltek mellé › 2800 forint körül