Gazdaság

Mikrocsúcsok

A közepes cégek látványos emelkedése után hasonló folyamat indult be a legkisebb társaságok némelyikénél is.

Már nem csupán a Synergon, a Graphisoft vagy a Fotex piaca mozog felfelé a tőzsdén, hanem figyelemre méltó felfutás tapasztalható a Gardéniánál, a Phylaxiánál és a Forrásnál is. Most azonban nem a szokásos választási mellékhatásról van szó, az árfolyammozgásoknak ezúttal komoly fundamentális háttere lehet.

Az ingatlanok hasznosítása felé mozduló társaságokra az elmúlt időszakban különös figyelem irányult a régióban és a pesti parketten egyaránt. A befektetőknek elegendő volt, hogy a győri székhelyű csipkefüggöny-gyártó társaság, a Gardénia is elindult ebbe az irányba. Főrészvényese ugyanis egy adásvételi szerződés megkötésével fontos lépést tett abba az irányba, hogy a vállalat – azóta kiemelt bevásárlóközponti területté nyilvánított – egykori üzemterületén tetemes értéknövekedéssel kecsegtető ingatlanprojekt valósuljon meg. A tranzakció sikeres lezárása esetén befolyó vételár nagyságrendjét egyelőre nem könnyű meghatározni, a hír hallatán azonban napok alatt megduplázódott a papír árfolyama, ugrásszerűen emelve a vállalat piaci értékét.

Hosszú ideje ücsörögnek a rutinos spekulánsok a Phylaxia részvényeiben, ahol 2001 óta több alkalommal vezetett már kirobbanó vételi aktivitáshoz egy kulcsfontosságú perhez kapcsolható sokmilliós összeg reménye. Az idén végre olyan szakaszába érkezett a procedúra, amely reális esélyt teremt a záros határidőn belül (akár már a május eleji tárgyaláson) megszülető ítéletre. A legnagyobb kérdés persze az, hogy a majdani – s még mindig nem jogerős – döntésben szereplő összeg valóban „találkozik-e” a tőzsdei társaság keresetében szereplő, kamatokkal együtt mintegy félmilliárd forintos követeléssel.

A kisebbségi tulajdonosok kiszorítására, majd tőzsdei kivezetésre spekulálnak az állami kézből az Arago érdekeltségi körébe került Forrás törzsrészvényei kapcsán azon befektetők, akik a jelenlegi piaci árfolyamszinten vásárolnak az illikvid papírokból. Az esetleges kivásárlást indokolttá tenné a portfóliókezelő cégben rejlő lekötött készpénz legalább részleges felszabadításának igénye, mindemellett feltételezhető, hogy a tevékenységi kör jobban optimalizálható tőzsdén kívüli, zárt működés esetén. Amennyiben beigazolódik a spekulatív szcenárió, az egy részvényre jutó könyv szerinti értékek alapján akár további 50 százalékos emelkedési potenciál sem kizárt a papíroknál.

Bár a nagy árfolyammozgások mindig szép hozam ígéretével kecsegtetnek, ne felejtsük el, hogy egyben hatalmas kockázatokat is hordoznak. Általában illikvid, egyetlen sztori kimenetelétől függő részvényeknél mindez fokozottan érvényes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik