Gazdaság

Kötelező ezt meglépniük a bankoknak jövő januárig

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az internetes bűnözés 2023-ban nagyjából 8 billió dollárjába került a világnak és több milliárd forintos kárt okoz csak a hazai pénzügyi szektorban a kiberbűnözés.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint

  • tavaly több mint 18 296 banki csalás történt, amikkel
  • több mint 23 milliárd forinttal károsították meg a magyar ügyfeleket.

A kibertámadások elleni védekezés összehangolása érdekében egységes törvényi szabályozást hozott létre az Európai Bizottság. A digitális működés ellenálló képességére vonatkozó rendelet, a DORA (Digital Operational Resilience Act) harmonizálja és szigorítja a pénzügyi szektor informatikai biztonsági előírásait, hogy súlyos működési zavarok esetén is kikezdhetetlenek maradjanak az IT-rendszerek.

A DORA rendelkezései a különböző pénzügyi szervezetekre és a számukra IT szolgáltatást nyújtó külső szolgáltatókra is vonatkoznak. A szabályozás értelmében 2025. január 17-ig minden szóban forgó vállalkozásnak gondoskodnia kell arról, hogy a zavarok és fenyegetések összes lehetséges típusának ellen tudjon állni. A társaságok jól felfogott érdeke, hogy legalább az uniós irányelv által meghatározott minimális elvárásoknak megfeleljen, hiszen egy-egy komolyabb támadás tíz-, de akár százmillió forintos károkat is okozhat – hangsúlyozta B, az EY Compliance területének vezetője.

Az érintett cégeknek először is felül kell vizsgálniuk működésüket, majd a döntéshozók és munkavállalók képzésével biztosítaniuk kell a szükséges szakértelmet. Mindemellett a kockázatelemzési modelljeik és stratégiájuk kialakításánál is figyelembe kell venniük a DORA elvárásait, eszerint értékelve külső IT-beszállítóikat, megerősítve titkosítási és hitelesítési folyamataikat, továbbá válságkezelési tervet is ki kell dolgozniuk.

Az adathalászat, a rosszindulatú malware programok és a kibertámadások már évek óta a legnagyobb kockázatot jelentik a vállalatok működése szempontjából. A DORA bevezetésével az Európai Unió célja, hogy megerősítse a kontinensen működő pénzügyi cégek online védelmi képességeit.

Kapcsolódó
Csak egy használt ruhát akart eladni, 4,6 millió forintja bánta
Végül a kár nagyobbik részét a banknak kellett állnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik