Tudomány

Sokkal nagyobb eséllyel alakul ki daganat a cukorbetegeknél

KATERYNA KON / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
KATERYNA KON / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Nagyobb a rák kialakulásának kockázata a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek – írja az MTI a Pécsi Tudományegyetem (PTE) közleménye alapján. Emellett pedig a diabéteszesek a vese-, illetve a szív- és érrendszeri betegségeknek is kitettebbek.

Az intézmény új kutatásában 50 ezer 2-es típusú cukorbeteg adatait vetették össze 7 millió nem cukorbetegével. Az eredmények azt mutatták, hogy több mint négyszeres volt a cukorbetegeknél a daganat kockázata a nem cukorbetegekkel összevetve.A munkacsoport vezetője, Wittmann István elmondta, a cukorbetegek közül a fiatalabb korosztályban nagyobb volt a kockázatkülönbség mint az idősekében: a legnagyobb kockázatkülönbség a hasnyálmirigy- (17-szeres), a máj- (9-szeres) és a veserák (7-szeres) esetében volt megfigyelhető. Azt is jelezték, hogy az egyes daganatok előfordulása csökkent az elmúlt években a nem cukorbetegek körében, de a cukorbetegeknél nem változott az arány.

A kutatás szerint a 2-es típusú cukorbetegség felfedezése utáni fél éven belül javasolt a daganatok szűrésének elvégzése, a fiatalabb cukorbetegek esetében pedig elsősorban a hasnyálmirigy-, a máj- és a veserák szűrése kiemelten fontos, az időben felfedezett elváltozás ugyanis nagyobb eséllyel gyógyítható sikeresen.

Kapcsolódó
Rák ellen harcoló robotot hoztak létre
A fejlesztők szerint a gép akár a sebészeknél is hatékonyabb lehet a tumorok eltávolításában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik