Belföld

Dobrev Klára átadta bizonyítékait az ügyészségnek

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Csütörtökön délelőtt Dobrev Klára benyújtotta az ügyészségnek azokat a dokumenutmokat, amelyek szerinte bizonyítják, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök ügyvédként magyar földeket játszott külföldi kézre. A DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője a Legfőbb Ügyészség épülete előtt tartott sajtótjékoztatóján elmondta, nem tartotta sokáig a dokumentumok átadása, mert nem beszélgetni mentek. Közölte, kérte az ügyészségtől, hogy írásban vegyék át, mert ahogy fogalmazott „Polt Péter ügyészségétől bármi kitelik”.

A politikus az újságíróknak is átadta bizonyítékait, és péntek 11 órára is sajtótájékoztatót hirdetett az ügyben.

Dobrev Klára kiemelte, azért az ügyészséghez fordult, mert ezekben az ügyekben a Fidesz törvénymódosításának köszönhetően kizárólag Polt Péter ügyészsége járhat el. Azt mondta:

Az, hogy Polt mit kezd a dokumentumokkal, semmit nem változtat azon, hogy Sulyok Tamás bűncselekményeket követett el.

Megismételte, hogy Sulyok Tamásnak le kell mondani, független attól, lesz-e eljárás, ugyanis, mint mondta, „olyan ember, aki még bűncselekményt is elkövetett, az százszorosan alkalmatlan arra, hogy a nemzet egységét megtestesítse.”

Szajki Bálint / 24.hu

Dobrev már szerdán lemondásra szólította fel a köztársasági elnököt a kétezres évek elején végzett ügyvédi tevékenysége miatt, amely során szerinte termőföldeket játszott külföldi kézre. Az ellenzéki politikus még szerdán egy 103 hektáros termőföld ügyét részletezte. A terület állítása szerint előbb egy strómanhoz került, aki Sulyok ügyvédi segítségével elajándékozta a földet. A második stróman ezután kötött egy kölcsön- és jelzálogszerződést azoknak a külföldieknek az Agronómia Kft. nevű cégével, akik törvényesen nem szerezhették volna meg a földet, majd haszonélvezeti jogot adott a cég tulajdonosainak, mondta Dobrev.

A politikus ismertette azt is, hogy a cég mögött három osztrák testvér állt. Az ellenzéki politikus közölte, hogy a kölcsönszerződést, a jelzálogszerződést, valamint a haszonélvezet bejegyeztetését ügyvédként szintén Sulyok intézte, aki egyben az osztrák cég magyarországi kézbesítési megbízottja is volt.

Elhangzott, a DK rendelkezésére áll a német nyelvű zsebszerződés is. Ebben az áll, hogy az első stróman a földterületet az Agronómia Kft. nevében és érdekében vette meg, ismertette Dobrev, hozzátéve, ezek szerint a szerződő felek tisztában voltak azzal, hogy törvényt sértenek.

Amit az előbb bemutattam önöknek, az önmagában is bizonyító erejű. Kétségkívül bizonyítja, hogy Sulyok Tamás a földmaffia egyik figurájaként bűncselekményt hajtott végre, és törvényellenesen, ügyvédként pénzért játszotta át a magyar termőföldet külföldieknek

– közölte még szerdán Dobrev Klára.

A Sándor-palota szerdán közleményében reagált. Mint írták, „az államfő állampolgárként, jogászként, alkotmánybíróként és a testület elnökeként is bízott, és bízik most is a magyar igazságszolgáltatás rendszerében”, utalva ezzel Dobrev csütörtöki ügyészségi látogatására.

A köztársasági elnök hivatala szerint „az államfő a mesterségesen felkorbácsolt politikai hangulat ismeretében nem lepődik meg a személyét ért támadáson, egyúttal az elhangzott rágalmakat a választási kampány részének, mindazonáltal rendkívül tisztességtelennek tartja, és határozottan visszautasítja.” A rágalmazóval szemben a Sándor-palota megteszi a megfelelő jogi lépéseket, írták.

Kapcsolódó
Dobrev Klára: Sulyok Tamás ügyvédként termőföldet játszott külföldi kézre, le kell mondania
A DK-s politikus azt állítja, hogy a köztársasági elnök egy köztörvényes bűnöző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik