Belföld

Donáth Anna: Ennyi tarthatatlan kijelentés után a minimum lenne, hogy Magyar Péter rendesen vállalja a politikai véleményét

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Magyar Péter a HVG-nek adott interjújában beszélt arról, hogy nincs szükségük levitézlett politikusokra, „egy bűnben fogant pártéra sem.” Visszakérdezésre tisztázta, a Nolimpia-kampányra gondol, szerinte ugyanis egy nemzeti ügy ellenében kampányolt a Momentum.

Donáth Anna, a Momentum EP-listavezetője erre a Facebookon úgy reagált, Magyar Péter feltűnését óvatos optimizmussal figyelték, mem keresték nap mint nap a konfliktust vele, mert remélik, hogy közelebb visz a rendszer lebontásához. „És azt gondoljuk, hogy a NER lebontásához együttműködésre, de legalább a kulturált emberi viszonyokra szükség van az ellenzéki szereplők között.”

Ehhez képest viszont szerinte Magyar Péter az elmúlt hetekben számos olyan kijelentést tett, ami direkten a Momentumot támadta. Mint sorolta, „hitet tett amellett, hogy Orbán Viktor garanciák nélkül kapja meg az uniós pénzeket, a NOlimpia-kampányt egy nemzeti ügy elárulásának nevezte, gyakorlatilag nemzetellenesek minősítve az egész pártot, és mindenkit, aki akkor vagy azóta támogatott minket. Nem is beszélve arról, hogy Hadházy Ákost azzal támadta, hogy az ő munkája miatt nem üti meg a magyarok ingerküszöbét a korrupció.”

Ez a tempó, ez a retorika, ez az arrogancia élesen szemben áll mindazzal, amit liberálisként a világról gondolunk. És nem tudom eldönteni, hogy Magyar Péter egy nemzeti radikális, aki tényleg komolyan gondolja, hogy létezik demokrácia vita nélkül, vagy egy kíméletlen populista, aki magát a nemzettel azonosítja. Ennyi nemtelen vád, ennyi tarthatatlan kijelentés után a minimum lenne, hogy rendesen vállalja a politikai véleményét. És vállalja azt, hogy valaki visszaszól. Akár egy vitában

– fogalmazott Donáth, megjegyezve, szerinte ezt Magyar nem azért nem teszi, mert gyáva lenne, hanem „úgy tűnik azért, mert a liberálisokat és a korrupcióellenes harcot ugyan megveti, de a liberális és korrupcióellenes voksokra szüksége van.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik