Kultúra

Törőcsik Mari nercbundáját és Jared Leto aláírását is árverésre bocsátják

RICH POLK / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
RICH POLK / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
A nehéz helyzetben lévő zeneipari dolgozókon segít az aukcióval a Fábián Juli Emlékalapítvány.

Mások mellett Rick Astley személyes tárgyai, Törőcsik Mari nercbundája, Grecsó Krisztián kézirata, Tompos Kátya kalapja, és egy világsztárok által aláírt gitár kerül arra az árverésre, amelyet a Fábián Juli Emlékalapítvány szervez június 14-ére a Magyar Zene Házába. Az aukció két színtéren zajlik: lehet licitálni egy online platformon, valamint június 14-én személyesen a helyszínen – közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

Az árverésen befolyt összegre pályázatot ír ki az alapítvány, amely a nehéz helyzetben lévő – beteg vagy munkaképtelen – zenészek és előadóművészeti háttérmunkások számára nyújt anyagi támogatást. Az aukció kiemelten foglalkozik Tompos személyével: az Alapítvány legutóbbi gyűjtőakciója az ő kezelését – nemrég került nyilvánosságra, hogy a színésznő évek óta rákkal küzd – segítette, és már sokan a színművész támogatására ajánlották fel relikviáikat. A kezdeményezéssel az alapítvány a zeneszerető közönséget célozza meg, felhívja figyelmét a megváltozott körülmények közé került, rászoruló zenei szereplők nehézségeire – írták a közleményben.

Az aukción a 2017-ben elhunyt énekesnő, Fábián néhány személyes tárgyát is elárverezik, de szerepelnek – többek között – Astley személyes tárgyai, Törőcsik nercbundája, Grecsó Apám üzent című, megjelenés előtt álló regényének eredeti kézirata, Tompos kalapja, valamint egy olyan gitár, amely több Random Tripen szerepelt együtt Fábiánnal. Az Alapítvány ezt a gitárt kifejezetten a júniusi aukcióra dedikáltatta több világsztárral, így Jared Leto, Rag’n’Bone Man, Paul Kalkbrenner és a Sum 41 tagjainak autogramja szerepel rajta.

Az aukció szervező- és kommunikációs partnere a Paloznaki Jazzpiknik. A közlemény kiemelte: Fábián szerepe a kezdettől fogva fontos volt a piknik életében, az énekesnő személyisége és energiája része volt és marad a fesztiválnak. Minden évben megemlékeznek valamilyen formában róla, idén a zenészeket támogató aukcióval. A Fábián Juli Emlékalapítvány missziója a könnyűzene és a dzsessz területén működő, egészségügyi és/vagy szociális okokból nehéz helyzetbe kerülő, rászoruló zenészek, oktatók, zeneszerzők, és a zenei produkciókban közreműködő egyéb szakemberek támogatása, valamint az énekesnő emlékének ápolása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik