Élő Nagyvilág

Világélelmezési Program: A humanitárius műveletek összeomlása közeledik Gázában

MTI/EPA/Mohamed Szaber
MTI/EPA/Mohamed Szaber

A szerdai nap történéseiről itt olvashat.

Az izraeli hadsereg fegyvereket talált a rafahi temetőben

Egy kelet-rafahi temetőben az izraeli csapatok rakétakilövőket és számos fegyvert találtak – írja a Jerusalem Post.

A lap közben arról is ír, hogy egy izraeli katona súlyosan megsebesült a Gázai övezet északi részén folyó ütközetben.

A hatóságok szerint 12 palesztin meghalt a kétnapos izraeli rajtaütésben Ciszjordánia városában

Legalább 12 palesztin meghalt egy kétnapos izraeli rajtaütésben a megszállt ciszjordániai Dzsenin városában – közölték az egészségügyi hatóságok és az Agence France-Presse (AFP) tudósítója csütörtökön.

Az izraeli csapatok csütörtök hajnalban kivonultak a városból – közölte az AFP tudósítója, miután razziákat hajtottak végre a város menekülttáborában. Ezek során tűzharc kerekedett a városközpont egyik közeli negyedében.

A rámalláhi palesztin egészségügyi minisztérium közölte, hogy az izraeli erők 12 embert, köztük négy gyereket megöltek, és 25-öt megsebesítettek a kedd reggel kezdődött harcok során.

A Wafa hivatalos palesztin hírügynökség és az Orvosok Határok Nélkül egészségügyi jótékonysági szervezet arról számolt be, hogy a keddi halálos áldozatok között volt Usaeed Jabareen sebész is, aki a jenini Khalil Suleiman kormányzati kórházban dolgozott.

Összeomláshoz közelednek a humanitárius műveletek Gázában

Összeomláshoz közelednek a humanitárius műveletek Gázában – állítja a Világélelmezési Program.

A gázai humanitárius válság ismét súlyosbodni fog, mivel a palesztin területre irányuló segély- és üzemanyag-szállítások lassulnak Izrael két hete tartó szárazföldi offenzívája miatt a déli Rafah városában – írja a The Guardian.

Az ENSZ az ellátás hiánya és a bizonytalanság miatt felfüggesztette az élelmiszerosztást Rafahban – közölte a világszervezet kedden késő este, és az Egyesült Államok által finanszírozott új úszómólóról is leállították a szállítást, miután a kétségbeesett emberek lefoglalták a kirakodott szállítmány nagy részét.

Május 10-e óta, nem sokkal azután, hogy Izrael átvette az irányítást az Egyiptommal közös rafahi átkelő felett, amelyen keresztül a gázai segélyek többsége áramlik, mindössze körülbelül három tucat teherautót jutott át a közeli átkelőn.

A folyamatban lévő harcok azt is jelentik Rafah is ténylegesen blokkolva van, és a romlandó élelmiszerek és gyógyszerek felhalmozódnak a határ egyiptomi oldalán. Egyiptom és Izrael egymást hibáztatták, hogy nem sikerült tárgyalni Rafah újranyitásáról, ami azt is megakadályozta, hogy a beteg és sérült palesztinok elhagyják Rafahot, hogy másutt kezeljék őket.

Olvasói sztorik