Sport

Kozák-ügy: Csipes Ferencet felfüggesztette a szövetség és sportfegyelmi eljárást indított ellene

MTI
MTI

A 24.hu is beszámolt a magyar kajak-kenu sportot megrázó botrányról, amelyet Kozák Danuta indított el közösségi oldalán.

A hatszoros olimpiai bajnok kajakos azt írta, az edzése utáni gyúrás alkalmával egy erősen „befolyásolt állapotban” lévő edző megjelent az öltözőben és a legkülönfélébb módokon verbálisan molesztálta és sértegette. Szerinte Csipes Ferenc három hete „bomlasztja és idegeli a csapathajók versenyzőit, beleértve a sajátjait és a saját lányát is.” Mindez azért érdekes, mert Kozák éppen Csipes Tamarával indult párosban a válogatókon, és jó eséllyel ki is vívnák az olimpiai indulási jogot.

Az üggyel kapcsolatban honlapunk írásban feltett kérdésekkel kereste a Magyar Kajak-kenu Szövetséget. (Csipes klubja, munkáltatója, a BHSE reakcióját itt olvahatják.) Arra lettünk volna kíváncsiak, előfordult-e már korábban hasonló eset, illetve tudtak-e arról, s ha igen mióta, hogy az olimpiai bajnok edző alkoholproblémával küzd. Kérdéseinkre válaszként egy nyilvános állásfoglalást kaptunk, amit az alábbiakban közlünk.

Megdöbbenve olvastuk hatszoros olimpiai bajnokunk, Kozák Danuta 2024. május 23-án kiposztolt Facebook-bejegyzését! Danuta a posztban súlyos vádakat fogalmazott meg, amelyek indokolják az eset azonnali alapos kivizsgálását! Ennek első lépéseként a Magyar Kajak-Kenu Szövetség egyeztetve Csipes Ferenc klubjával, a Budapesti Honvéd Sportegyesülettel, sportfegyelmi eljárást indít az edző ellen, ezzel egyidejűleg az eljárás lezárásáig ideiglenesen felfüggeszti az edzői tevékenység alól!

 

Kozák Danuta a magyar sportélet álló csillaga, a valaha élt legeredményesebb női sportoló Magyarországon, aki egy csodálatos pályafutás méltó lezárására készül a párizsi olimpián, amelyhez mi minden lehetséges támogatást megadunk számára. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség eddig is elsődlegesnek tekintette az olimpiai felkészülésben résztvevő versenyzők támogatását és a továbbiakban is mindent elkövet annak érdekében, hogy sportolóink zavartalanul készülhessenek fel a közelgő olimpiai válogatóra, az Európa-bajnokságra, valamint a párizsi olimpiára! Az eljárás befejezéséig az ügyben a Magyar Kajak-Kenu Szövetség további nyilatkozatot nem kíván tenni!

Ugyanakkor Kozák Danuta posztja alatt két kajak-kenu sportban érintett személy beszédes hozzászólását találtuk meg. A 11-szeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes Bóta Kinga azt írta:

Melletted! Nagy ölelés… így sírás közben…

Egy másik sportági bennfentes, Vedres Tibor megerősíti Kozák azon állítását, hogy nem először fordul elő hasonló eset:

Milyen ismerős történet! A tokiói olimpiai válogató előtti hetek, hónapok is hasonló körülmények között zajlottak, csak ott Medveczky Erika volt a célpont. Azóta is szégyellem, hogy ez nem tudatosult kellően bennem / bennünk Erikával! Én mindenben kiállok melletted, amiben tudok!

Frissítünk!

Kora délután a MOB és a sportállamtitkárság is közös közleményt adott ki, amelyben többek közt azt írják:

„A Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága és a Magyar Olimpiai Bizottság Kozák Danuta közösségi média bejegyzéséből értesült az esetről, amelyet megdöbbenéssel fogadtunk, ugyanis az érintett sportoló korábban ebben az ügyben sem személyesen, sem más módon nem fordult panasszal a Sportért Felelős Államtitkársághoz, illetve a Magyar Olimpiai Bizottsághoz.

A magyar sportirányítás és a MOB is elítéli a megfélemlítésnek minden formáját. Mindkét szervezet eltökélt abban, hogy a sportban és a sportért dolgozók számára egyaránt biztonságos körülményeket kell teremteni. A felek részéről az ajtók mindenki előtt nyitva állnak, aki bármilyen ügyben segítséget kér vagy panaszt kíván tenni.

A Sportért Felelős Államtitkárság és a MOB, miután értesültek Kozák Danuta esetéről, azonnal kapcsolatba léptek a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel és a Budapesti Honvéd Sportegyesülettel, hogy haladéktalanul vizsgálják ki az ügyet és hozzák meg az ehhez szükséges intézkedéseket, valamint a vizsgálatról és annak eredményéről tájékoztassák a sportirányítást és a MOB-ot.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik