Tudomány zöldövezet

Gyorsan olvad az antarktiszi végítélet-gleccser

Paul Souders / Getty Images
Paul Souders / Getty Images

Egy új tanulmány alapján erőteljes olvadáson megy keresztül a gyakran végítélet-gleccserként emlegetett nyugat-antarktiszi Thwaites-gleccser – írja a CBS. A kutatók szerint a jelenség átformálhatja a tengerszint-emelkedésre vonatkozó előrejelzéseket.

A szakértők arra jutottak, hogy meleg, magas nyomású óceáni víz áramlik a jégtömeg alá, emiatt az még érzékenyebbé válik.

A mintegy 130 kilométer átmérőjű gleccser a legnagyobb a Földön, amelynek olvadása katasztrofális, egyes becslések alapján több mint 2 méter magas globális tengerszint-emelkedést okozna.

Eric Rignot, az Irvine-i Kaliforniai Egyetem munkatársa és kollégái 2023 márciusa és júniusa között gyűjtött műholdas adatokat elemeztek. Rignot szerint korábban a korlátozott és szórványos információk miatt nehéz volt pontosan felmérni a folyamatokat.

„Azt látjuk, hogy a tengervíz dagálykor érkezik, majd visszahúzódik, és néha még feljebb megy a gleccser alá, ahol csapdába esik” – mondta a kutató. A tengervíz a gleccsert alapjánál éri el, csatornákon keresztül áramlik, majd üregekben gyűlik össze, ez olyan nyomással jár, amely feljebb tolja a jeget.

Mivel a globális átlaghőmérséklet továbbra is emelkedik, az óceáni áramlatok egyre melegebbek lesznek, ami az Antarktisz partjainál súlyos olvadáshoz vezet. „A Thwaites az Antarktisz leginstabilabb helye” – nyilatkozta Christine Dow, a tanulmány társszerzője, aki 60 centiméterre becsülte az ezzel egyenértékű tengerszint-emelkedést.

A gleccser olvadása katasztrofálisan hathat a part menti közösségekre. Az, hogy pontosan mennyi időnk van még hátra addig, amíg a folyamat visszafordíthatatlan lesz, egyelőre nem tisztázott.

Kapcsolódó
Magyarország sincs védve a grönlandi olvadástól
A jelenleg a sarkvidéken, a Spitzbergákon tartózkodó Dr. Heïdi Sevestre glaciológust kérdeztük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik