Gazdaság

Takler nem vitás

Megint Szekszárd véletlenül, talán nem véletlenül. Igen helyesen Takler Ferencet választotta a Magyar Bor Akadémia az Év Bortermelőjévé. Hogy 2004-ben csakugyan az amúgy kiváló jelöltek mindegyike a mainstreamhez tartozott-e, az vitakérdés (Takler mellett Frittman János, Légli Ottó, Szöllősi Mihály és Vincze Béla voltak kandidálva). Az Év Bortermelője címnek nagy a presztízs- és marketingértéke, az arra érdemesek kapják, de kicsit életmű-jellege van. A tekintélyes díj mintha kevéssé tükrözné a magyar borpiac fejlődésének dinamikáját és legprogresszívebb fejleményeit, ama fontos és művészi innovációkat, melyek például 2004-ben a magyar borkultúra igazi eseményei voltak.


Takler nem vitás 1

Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2000, Takler Pince

Az nem vitás, hogy a rokonszenves Takler rég a legjobbak közé tartozik, mindig is jó borász volt, aki őrült energiákat tett bele a lépésről lépésre, önerőből felépített, ma évi 200 ezer palackot kibocsátó borászatába. A nagy pénztőkék híján sokszor a családi javakat is kockára tévő munkában feleségére és két dalia fiára támaszkodik, akiket (kiváló alanyok lévén) ügyesen beoltott a bor iránti szeretettel. Ültetvényük 36 hektáros, ebből 13 hektár termő, 17 hektár még nem, 6 hektáron most is telepítenek.

Egyre koncentráltabb és komplexebb boraik az apa és a fiúk diskurzusában fejlődnek-csiszolódnak, tudatosan egyre több árnyalatát fejezve ki a hallatlan szekszárdi termőtájnak. Az egyszerűbb tételek mellett fajsúlyos cabernet-ket, eredeti bikavért és nehézsúlyú küvéket építettek fel az elmúlt másfél évtizedben, felül a csúcsmerlot Primarius-szal és a Regnum küvével, mi a piramis közepéből vettünk ki egy (Bordeaux-ban az idén ezüstöt érő), az átlagot jól reprezentáló cabernet sauvignont.

A bor komoly sötét gránátvörös színnel köszön, poharunkból intenzív, nehéz, rusztikus lekvárillat kering fel és próbál áttörni agykérgünk felé. Finom, de még kicsit hangsúlyos a tannin és gyümölcsösséget érezhetni a szájban, a bor még nincs a csúcson. Igen fanyar, koncentrált, kiegyensúlyozott és jó ivású ital ez, mely összességében nem nagyon komplex. Így magyaros húsételekhez (brassói), vaddisznó vagy szarvaspörkölthöz, hátszínhez és kemény sajtokhoz (ementáli, parmezán, Gruyére, Manchego) asszociáljuk. A bor 3 ezer forint körüli áron érhető el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik