Gazdaság

Mélyrepülésben a dollár – Csábító gyengeség

Az amerikai fizetőeszköz értékvesztését ki is lehet használni...

Mélyrepülésben a dollár – Csábító gyengeség 1Több tízmilliárd forinttal lett könnyebb a magyar magánszemélyek pénztárcája az elmúlt hónapokban a dollár gyengülése következtében. Csak az OTP Banknál elhelyezett 120 milliárd forint értékű dollárbetéteken több mint 10 milliárd forintos “veszteség” keletkezett, midőn a dollárnak a hazai fizetőeszközzel szembeni árfolyama 1999 decembere óta nem látott mélységbe ereszkedett. A magyar lakosság egyébként május végén összesen 696,3 milliárd forintot kitevő devizát tartott bankszámlán, ennek 40 százalékát amerikai dollárban, felét euróban, 10 százalékát pedig egyéb pénznemekben. Arról egyelőre nincsenek adatok, hogy hazánkból mennyien merészkedtek az Egyesült Államok befektetési terepeire: milyen összegekkel próbáltak szerencsét a betétekénél jóval kockázatosabb világnak számító részvénypiacokon, vagy éppen mekkora hazai megtakarítás fekszik amerikai kötvényekben, ingatlanokban. Egyes szakértők szerint viszont ideje végiggondolni, hogy a tengerentúli valuta erőteljes gyöngülésére “játszva” most érdemes-e dollár alapon befektetni.

Arany-reneszánszA dollár értékvesztése mellett a nemzetközi piacokon ismét felfedezték az aranyat. Erre utal, hogy a nemesfém 4-5 éves csúcsokat döntöget jelenlegi, 300 dollár feletti unciánkénti árával. Piaci vélemények szerint azonban ez csak részben indokolható a dollárból való meneküléssel. A kereslet megugrásában az is közrejátszik, hogy az arany hagyományosan akkor válik népszerűvé, amikor a gazdasági helyzet instabil, és a pénzeszközökbe vetett bizalom is meginog. Igaz, ez a magyar befektetőket alig érinti, mivel ilyen jellegű befektetéssel honfitársaink nem nagyon rendelkeznek.

TEMETNI NEM SZABAD. “Nem eszik ilyen forrón a kását” – vélekedik a felvetésről Misur Gábor devizapiaci szakértő, aki szerint amilyen hirtelen beindult az elmúlt hetekben tapasztalt árfolyamzuhanás, olyan gyorsan meg is fordulhat a trend. A szakember tehát úgy véli: egyáltalán nem biztos, hogy végképp temetni kell az erős dollárt. Habár a zöldhasú további kismértékű gyengülését ő sem zárja ki, a Soros György által várt 30 százalékos értékvesztésben még középtávon sem hisz. Az arany középúton állók szerint ugyanakkor jó esély mutatkozik arra, hogy a közeljövőben a euró/dollár árfolyam átlépje a paritást – azaz egy euróért több mint egy dollárt adjanak -, sőt, az európai fizetőeszköz azt követően is lassú növekedéssel kecsegtet. “Az alacsony amerikai beruházási szint, a munkaerőpiac gyengélkedése, a lecsökkent belső fogyasztás és a sovány vállalati eredmények együttesen szívják a dollár erejét” – mondja Trippon Mariann, a CIB Bank Rt. elemzője. Az Enronéhoz vagy a WorldComéhoz hasonló botrányok pedig csak tetézik a bajt. Ám a makromutatók egyelőre többségében azt tanúsítják, hogy az amerikai gazdaság még mindig jobban teljesít, mint az európai.

E körülményeket mérlegelve a tengerentúli részvénypiacokat illetően igen határozott véleményt képviselnek a szakemberek: a befektetőknek azt ajánlják, nagy ívben kerüljék el az ottani börzét. Az amerikai tőkepiacok megroggyanását ugyanis csak tetézte, hogy a dollár mind siralmasabb szereplése miatt a részvények még tovább veszítettek értékükből. Trippon Mariann szerint most leginkább éven belüli lejáratú magyar állampapírt érdemes vásárolni, bár amennyiben a forint tartós gyengülést mutat, akkor érdemes lehet már hosszabb lejáratúak vételén is elgondolkodni.

Mélyrepülésben a dollár – Csábító gyengeség 2AMERIKAI SÉTA. Az egyösszegű, nagyobb befektetések hívei számára ajánlanak a szakemberek egy amerikai “ingatlanpiaci sétát”. A dollár értékvesztése következtében ugyanis itt ma mintegy 10 százalékkal olcsóbban lehet vásárolni, mint fél éve. Pálffy György, a Florida Investment irodavezetője úgy tapasztalja, az elmúlt egy-két hónapban meg is növekedett az érdeklődés a floridai ingatlanok iránt, ami szerinte annak tulajdonítható, hogy egy 30 milliós lakáshoz, házhoz most több millió forinttal olcsóbban lehet hozzájutni, mint 6 hónappal ezelőtt.

A gyorsan megszerezhető, apró előnyökből nem túl sok kínálkozik. A tengerentúlra induló turisták legfeljebb költőpénzükhöz jutnak olcsóbban, ám a korábban meghirdetett utak ára többnyire nem változik. Árcsökkenés hatása legfeljebb a következő katalógusokban mutatkozhat meg, már amennyiben a dollár gyengülése tartós marad. Hasonló a helyzet a repülőjegyekkel is: a legtöbb repülőtársaságnál és a Malév áraiban is csak több hónap múltán jelentkezhet az árfolyamváltozás hatása, de az utasok többsége – főleg az, aki Európán belül marad – igazából semmit nem érez a dollár gyengüléséből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik