Gazdaság

Újabb pofon a tőzsdének

– kommentálta jó néhány elemző azt a múlt heti bejelentést, miszerint az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. közel 20 százalékkal alacsonyabb árfolyamon emel tőkét az Antenna Hungária (AH) Rt.-ben, mint amilyen átlagáron előtte a tőzsdei aukción sikerült értékesítenie a részvényeket. Többen úgy érezték, a külföldieket riasztó gáz- és gyógyszerár-üggyel együtt ez már a befektetői érdekek módszeres kormányzati semmibevétele.

Pedig az Antenna-tőkeemelés önmagában nem lenne túlzottan nagy jelentőségű, egyrészt a tranzakció mérete miatt (az ÁPV Rt. alig 3,5 milliárd forintot költ erre), másrészt azért sem, mert az aktuális tőzsdei ár alatti tőkeemelés részvény-hígító hatása is minimális. Valószínűleg egyszerű ügyetlenségről van szó; olyanról, amely ráadásul nemcsak az intézményi befektetőknek – és persze a tőzsdének – rossz, de magának az állami vagyonkezelőnek is.

Ne felejtsük el ugyanis, hogy a tervek szerint ősszel értékesítik az állami csomag 50 százalék plusz egy szavazat feletti részét. A kibocsátásnál vélhetően éppen azokra számítottak volna az állami tulajdon kezelői, akik most úgy érzik: átverték őket. Ez pedig semmi esetre sem növeli lelkesedésüket a magyar részvények iránt. Mindemellett sokan úgy tartják, ez nem olyan fontos, mert a befektetők gyorsan felejtenek – ám ezt a tételt még senki sem bizonyította be.

A befektetők szempontjainak figyelembe vétele azért is jól felfogott érdeke lenne az ÁPV Rt.-nek, mert a júniusi aukción a felajánlott csomagnak alig több mint nyolcada kelt el. Ez már önmagában is komoly kudarc volt az ÁPV Rt. és a tranzakcióban részt vevők számára. Lehet ugyan arra hivatkozni, hogy rossz volt a befektetői légkör, s valóban – elsősorban a kormányzat ténykedése nyomán – ez volt a hazai helyzet, ám a nemzetközi porondot tekintve ez már nem áll meg. Az is felhozható, hogy road show nélkül mindig kicsi a külföldi érdeklődés, ám senki sem tiltotta meg, hogy tartsanak ilyet.

Az ÁPV Rt. számára egyébként a legkomolyabb idei tranzakciót, és egyben állami bevételt jelenti majd az őszi Antenna-kibocsátás, hiszen a Richter-csomagra eladási tilalom van érvényben, a Mol-papírokat pedig – az éppen a kormányzati ténykedés következtében mélyen a fundamentális érték alatti részvényárfolyam miatt – nem érdemes piacra dobni.

Intézményi invesztorok nélkül pedig nehéz lenne eladni az Antenna Hungária részvényeit. Nyilvánvaló ugyanis, hogy a hazai magánbefektetők ekkora, a mai árakon több mint 30 milliárd forintos csomagot nem fognak lejegyezni. Annál is kevésbé, mert ha összesítenénk portfóliójukat, abban minden bizonnyal meglehetősen nagy lenne a Mol súlya, azaz befektetőként ők az igazi nagy vesztesei annak, ahogyan a kormány az elmúlt egy évben kezelte a gázügyet. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik