Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Biztonságra játszani

Tíz-húsz százalékos árfoilyamesést egyáltalán nem tart kizártnak Marosi Gábor, a Takarék Bróker Rt. részvény- és származékos piaci főosztályának vezetője. A nemzetközi tőzsdéken mind lefelé, mind felfelé túl heves mozgásoknak lehettünk tanúi az elmúlt időszakban. “Ezek a gyors, viszonylag nagy arányú árfolyamváltozások pedig nem valós gazdasági folyamatokat tükröznek, hanem a befektetői bizonytalanság kivetítődéseként jelentkeznek” – állítja az ajánló.

A bizonytalan piaci környezet miatt Marosi Gábor szokatlan, 90 százalékban 6 hónapos diszkontkincstárjegyet és 10 százalékban a BUX-kosár összetételének megfelelő sú- lyozású részvénycsoma-got tartalmazó portfóliót ajánl. Szélsőséges helyzetben ugyanis 30-40 százalékos árfolyamzuhanást sem tart elképzelhetetlennek, a fenti portfólió értéke viszont ilyen mértékű csökkenés esetén sem menne az eredetileg befektetett összeg alá.

A 10 százalékos részvényarányt nem prompt vásárlással, hanem a BUX határidős vételével javasolja kialakítani. Marosi Gábor véleménye szerint ugyanis a magyar piac már kellően hatékony ahhoz, hogy a kisbefektetők hosszú távon ne legyenek képesek azt “megverni”. Ráadásul az ajánlott – 2000 decemberében kifutó – BUX határidős kamattartama jelenleg csupán 5,7 százalék, szemben a 6 hóna-pos diszkontkincstárjegy 10,7 százalékos éves hozamával, és a tranzakciós költségek is alacsonyabbak a határidős termék megvásárlásakor. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ez utóbbi kör esetében a nyereséget 20 százalékos forrásadó terheli, valamint, hogy a kisebb likviditás és a részvényekhez képest igen nagyméretű kontraktusok többlet kockázattal járnak. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik