Gazdaság

TŰZ AZ ELECTROLUXNÁL – Kárfelmérés

Bő egy év alatt már a második tűzeset fordult elő a Lehel Hűtőgépgyárnál. Most a tavalyihoz képest csekélyebb a kár.

Újra ötös, azaz a legerősebb minősítésű tűz pusztított a Jászberényi Lehel Hűtőgépgyár egyik összeszerelő csarnokának raktárában. Úgy tűnik, az Electrolux leányvállalatára rájár a rúd, hiszen napra pontosan 13 hónappal ezelőtt egy teljes csarnok – a kompresszoros, egyajtós hűtőszekrény-összeszerelő gyár – égett le a telepen, amelyet rohamos gyorsasággal, kilenc hónap alatt újjáépíttetett a cég. Akkor több mint 10 ezer négyzetméternyi területen váltak használhatatlanná a gépek, jelentős termeléskiesést okozva a jászberényieknek. Most a vállalat legjobban jövedelmező abszorpciós összeszerelő csarnokának félkésztermék-raktárában pattant ki a tűz, s mintegy 1500 négyzetméter vált a lángok martalékává. A leégett anyagraktárban polisztirol lemezeket, csomagoló anyagot, kartonpapírt, raklapokat és göngyölegeket tároltak, így az anyagi kár a tavalyihoz képest csekélynek látszik.

“Termeléskiesésre most is számítani lehet” – választolta a Figyelő érdeklődésére Takács János vezérigazgató. A kiégett raktár miatt omlásveszély áll fenn, még a cég vezetői sem mehetnek a helyiség közelébe. Ezenkívül egy értékes gépsor területére beáramlott füst és korom is hátráltatja a munkálatok újraindítását. Amíg nem tisztítják le a berendezéseket, addig nem kezdődhet el a termelés. A vezérigazgató szerint néhány hét múlva újraindíthatják a gépeket, ám még így is csak késve teljesíthetik néhány megrendelésüket.

A Lehel Hűtőgépgyár második tűzesete után sokakban felmerült a gyanú: nem véletlenről van szó. Ezt támaszthatja alá az is, hogy 13 hónappal ezelőtt szintén 16-án égett le a kompresszoros gyáregység. S most azt a csarnokot veszélyeztették a lángok, amely a cég bevallása szerint a legnagyobb nyereséget termeli a csoporton belül. Itt állítják elő azokat a kis hűtőszekrényeket, amelyeket mini bárként a szállodák szobáiban használnak, s itt rakják össze az akkumulátoráról feltölthető camping hűtőket is. Takács János egyelőre nem kívánta minősíteni, vajon véletlen tűzesetről, vagy esetleg gyújtogatásról van-e szó. Tény, hogy a tűzoltók szakértői vizsgálják az esetet, s közel állnak a megoldáshoz. Amennyiben mulasztást állapítanak meg a tűzoltók (ez a variáció tűnik biztosabbnak), a vállalat vezetésének el kell gondolkodnia azon, miként lehetne komolyabban biztosítani a gyáregységet.

A károk felmérése tart, így Takács János pontos összegről nem tudott beszámolni. Az viszont biztos, hogy a céget százmillió forint nagyságrendű veszteség érheti, ha a termeléskiesés tartós lesz. A vezérigazgató szerint most fel sem merülhet az a kérdés, hogy a gyáregység leégett raktárát újjáépítik-e. Akár a svéd tulajdonosok, akár a Lehel Hűtőgépgyár adja a pénzt, az épületet kijavítják. A svéd tulajdonosok annak idején erősen gondolkodtak az újjáépítésről, hiszen a tűzeset abban az időszakban érte a jászberényi gyárat, amikor az Electrolux-csoportot jelentősen átszervezték, a mamutvállalatot racionalizálták, s néhány egységet bezártak.

Emlékezetes, hogy a tavaly augusztus 16-i tűz után a cégnek hosszú vitája támadt a külföldi biztosítók kárfelmérőivel is, emiatt nehezen jutott hozzá a pénzéhez. Az idén vélhetően nem lesz huzavona, hiszen tavaly sikeres megállapodást kötöttek a biztosítótársasággal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik