Gazdaság

VAGYONKEZELÉS AZ ABN AMRÓNÁL – Pillérország lettünk

A bankot hangsúlyozó két év után a többi társaságára is nagyobb figyelmet szán az ABN Amro Magyarországon. Ezt a vagyonkezelés holland vezetője személyes jelenlétével is igyekezett nyomatékosítani.

Magyarország egyike annak a négy országnak, amelyet az ABN Amro “pillérként” kezel. Ez a pénzügyi csoport értelmezésében olyan helyet jelent, ahol valamennyi tevékenységét szeretné meghonosítani, szolgáltatásainak teljes körét nyújtani. Ráadásul úgy – mondta a Figyelőnek Kees de Koning, az ABN Amro feltörekvő piacokért felelős koordinátora -, hogy működése valamennyi területén rövidesen az első három között szerepeljen. Hasonlóan univerzális jelenlétre eddig csupán Brazíliában, Görögországban és Németországban törekedett a csoport, és a tervek szerint e palettára kerülhet a közeljövőben Lengyelország is. Mindez annak fényében érdekes, ha tudjuk: az 1938-tól terjeszkedő csoport manapság több tucat országban van jelen, vagyont például 28 országban menedzsel. E régióban különösen fontos még számára Skandinávia és Franciaország, magánbanki ügyfelei révén Svájc; az egyetlen, ahol nincs nyoma a kontinensen, talán Spanyolország.

“Újabb intézmények megszerzésére nem vágyik a csoport, legalábbis ilyesmi nincs napirenden” – jelentette ki Jaap Fieret, az ABN Amro vagyonkezelési ágának vezérigazgatója, aki alá e tevékenység közvetlenül tartozik. Az ABN Amrón belül ugyanis a banküzemi divízió mellett, attól különálló mátrix szervezetben működik a vagyonkezelés. Fieret a csoport ügyfélbázisát rendkívül erősnek tartja, amely önmagában jelentős növekedési potenciált rejt. Általános elvárás a kezelt vagyon évi átlag 15 százalékos bővülése, amitől persze az egyes piacokon el lehet térni.

LEMARADÁSOK. Nálunk a vagyonkezelt portfólió dinamikusan gyarapszik, ám e terület az illetékesek szerint az eddiginél több figyelmet érdemel. A tavalyi 38 millió dolláros vagyonkezelt összeg ugyanis alig fél ezreléke az ABN Amro teljes portfóliójának. Az ügyfelek számát illetően még nagyobb a lemaradás, hiszen a világon több mint 35 ezer partnernek – köztük intézményeknek, magánszemélyeknek – szolgáltató szervezet itt mindössze 11 ügyfélnek végez portfóliókezelést, és ezek között magánszemély nincs is.

Mindenesetre az eleddig a bankot középpontba helyező vállalati politikát felváltja a befektetési társaság erősítésének szándéka. Ez vezeti a társaságot értékesítési hálózata átalakításában is. A bankfiókok mindeddig nem voltak sikeresek a csoport többi szolgáltatásának terjesztésében, amin mindenképpen változtatni akarnak. A potenciális ügyfelek megnyerése érdekében a fiókok a teljes áruskálát igyekeznek majd szívvel-lélekkel árusítani; ily módon “pultra” kerülhetnek az ABN Amro befektetési alapjai, egyéb vagyonkezelési termékei, biztosításai is.

A vagyonkezelési divízió – az ABN Amro Asset Management – szervezeti felépítése kétfajta egységet különít el: a szerződést megkötőkét, illetve az alapkezelési tevékenységet végzőket. Az alapkezelők lefedik az egész világot (Európától Dél-Amerikán át Japánig mindenhol fellelhetőek), de egy-két helyen csupán információnyújtó, korlátozott tevékenységi körrel rendelkező központok vannak. Mindezen felül is érvényesül bizonyos fokú koncentráció a vagyonkezelésben, amelyben egyértelműen a hollandiai központ vezet. Az 1998-ban kezelt vagyonból – amely 89,2 milliárd eurót tett ki – az amszterdami alapkezelő 40 százalékos hányadot mondhat magáénak. Ezt a franciaországi (18 százalék), az észak-amerikai (16 százalék) és londoni divízió (7 százalék) követi. Az ügyfelek közül a legjelentősebbek a különböző alapok – a vagyonnak majdnem a felét ezek adják -, majd az egyéb intézményi befektetők és a magánszemélyek következnek.

KÉTFÉLE TUDÁS. A helyi szervezetek kialakításánál igyekeznek a helyszínt belülről ismerő szakértőkre támaszkodni, amikor a nemzetközi vállalat gyakorlata és a helyi tapasztalat összeér. A magyarországi fejlesztésekről pedig kifejezetten úgy vélekednek, hogy annak eredményei a szűkebb-tágabb környezetben majd könnyedén adaptálhatóak lesznek, és ez már önmagában megtakarítást eredményez. A kétféle “tudás” összevetése az ABN Amro kooperációra építő belső szabályaiban egyébként odáig megy, hogy alkalmasint egy Londonban készült magyar makrogazdasági elemzés csak helyi megerősítés után válhat egyértelműen legitimmé. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik