Gazdaság

ÁLLAMKÖTVÉNYEK – Színesedő paletta

Az utóbbi időszakban megszokott fix kamatozású kötvények túlsúlyát mérsékelve az Államadósság Kezelő Központ október közepétől várhatóan rendszeresen kínál értékesítésre inflációhoz kötött változó kamatozású papírokat.

Tavaly két ízben bocsátott ki a Pénzügyminisztérium a fogyasztói árindexhez kötött kamatozású kötvényt, de az akkori hozamemelkedési várakozások, illetve a kamatszint alakulásának bizonytalansága miatt csupán 3-3 milliárd forint értékben találtak gazdára ezek a papírok. (A kétéves futamidejű 1997/O-t 1995. május 17-én bocsátották ki, a kötvény kamata két százalékponttal haladja meg az évenkénti kamatfizetést megelőző 12 hónap fogyasztói árindexét. Az 1995. augusztus 25-én kibocsátott ötéves lejáratú 2000/C kamatmegállapításánál az elmúlt 12 havi infláció az alapja a következő 12 hónapra érvényes kamatnak. A kamatprémium nagysága 3,5 százalék.)

Az október 10-i aukción debütáló, hétéves futamidejű 2003/F évente fizet kamatot, de a kamat félévente változik. A számítás alapja a megelőző 12 havi fogyasztói árindex, amit a kibocsátó 3 százalékpontos kamatprémiummal fejel meg. Mivel a fogyasztói árindex alakulását illető becslések alapján a következő években a befektetők fokozatosan mérséklődő inflációval számolhatnak, az elmúlt 12 hónap inflációját meghaladó kamatozású kötvény reálkamata ebben az időszakban magasabb lesz három százalékpontnál. Amennyiben viszont az infláció trendje megfordul, a reálkamat jóval három százalék alá csökkenhet.

A jövő csütörtöki árverésen a kibocsátás tervezett összege 7 milliárd forint. A 2003/F mellett a kétéves futamidejű, fix kamatozású 1998/K-ra is tehetnek ajánlatokat a befektetők, ahol a november végén 20 milliárd forint értékben lejáró 1996/K tulajdonosai lecserélhetik a kötvényeiket.

Az elképzelések szerint aukciókon és jegyzés keretében mintegy 50 milliárd forintnyi 2003/F-et hoz forgalomba a jövő év közepéig a kibocsátó (ebből az idén 15 milliárd forintnyit). Ha a kibocsátások sikeresek lesznek, a későbbiekben hasonló kondíciójú, de már új sorozatú kötvény kerül terítékre. Bár a változó kamatozású kötvények általában kevésbé keresettek a másodlagos piacon, az elsődleges forgalmazók erre a papírra is naponta jegyeznek vételi és eladási árat, tehát ez a kötvény is bármikor értékesíthető a futamidő vége előtt.

Az 2003/F indulókamata az első fél évben 25,9 százalék, ami kimondottan kedvezőnek tűnik a 23-23,5 százalék közötti két-hároméves futamidejű fix kamatozású kötvényekhez képest. Ha az infláció mérséklődésének üteme a várakozásoknak megfelelően lelassul, s nemzeti valutánk idén augusztustól jövő augusztusig 19-20 százalékot meghaladó mértékben veszít vásárlóértékéből, az indulókamatot és a következő félévekre becsülhető 24, illetve 22,5 százalék körüli kamatot szem előtt tartva az inflációs kötvény vásárlása és másfél évig megtartása kedvezőbbnek tűnik, mint ha fix kamatozású társait választanánk. Ha viszont a 12 havi infláció mértékét sikerül 19 százalék alá szorítani jövő augusztusig, már ez alatt a másfél év alatt is a fix kamatozású papírokat vásárlók járnak jobban, mivel a lejárat vége előtt tisztes árfolyamnyereséggel szabadulhatnak meg papírjaiktól, illetve a hátralevő futamidő alatt három százalékpontnál lényegesen magasabb reálkamatot érhetnek el. Az ezt követő másfél évre viszont a befektetők már inkább csak megérzéseire hagyatkozhatnak, ezért annak javasolt a hároméves futamidejű fix kamatozású kötvény vásárlása, aki hisz a pénzügyi kormányzat fáradozásainak sikerében, mivel az a futamidő második felében várhatóan lényegesen magasabb reálhozammal jutalmazza meg a papírok tulajdonosait, mint az inflációs kötvény. A kockázatot kerülők számára viszont kimondottan kedvező konstrukciónak tűnik a 2003/F.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik