Gazdaság

MHB-PRIVATIZÁCIÓ – Hét pecsét alatt

Zártkörű, egyfordulós pályázatot írt ki a Magyar Hitel Bank (MHB) értékesítésére az ÁPV Rt. A felhívás szeptember 2-án jelent meg, a pályázati határidő 45 nap. A kormány döntése értelmében a vagyonkezelő a pénzintézet részvényeinek 89,23 százalékát kínálja eladásra – kizárólag szakmai befektetőknek.

Egyelőre hétpecsétes titokként őrzik a pályázati feltételeket az ÁPV Rt.-nél, és nincs pontos adat a meghívottak számáról sem. Az MHB 7,148 milliárdos jegyzett tőkéjének 94,23 százaléka van állami tulajdonban, ebből 89,23 százalékot szakmai befektetőnek, 5 százalékot pedig a pénzintézet vezetőinek és alkalmazottainak kínálnak fel értékesítésre. Mint arról korábban beszámoltunk, a pénzintézet iránt több szakmai befektető – így például a Creditanstalt, a Bank Austria, az ABN-Amro Bank és a Citibank – is érdeklődik, az EBRD és az IFC pedig már korábban jelezte, hogy részesedést kíván szerezni a bankban.

Lapértesülések szerint a pályázati felhívás nem tartalmaz vételárat, viszont a nyertesnek kötelezettséget kell vállalnia a tőkeemelésre. Szakértők szerint a nagy érdeklődésnek köszönhetően elképzelhető, hogy a bank részvényei végül névérték feletti áron kelnek el. Ezt a várakozást tükrözi, hogy a tőzsdén kívüli kereskedelemben az MHB részvényei a korábbi 45-50 százalék helyett a 71-83 százalékos vételi, és 95-100 százalékos eladási árfolyamsávban mozognak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik