Régi-új győztest avattak az Eurovíziós Dalfesztiválon 2023-ban

A svéd énekesnő duplázott.

Szombaton lezajlott az Eurovíziós Dalfesztivál döntője, amit 2023-ban Svédország képviseletében Loreen nyert meg Tattoo című dalával. A második helyezett Finnország, a harmadik Izrael lett.

Az idei Svédország hetedik győzelme, ezzel holtversenybe kerültek Írországgal – a két ország rendelkezik a legtöbb eurovíziós diadallal. Loreen sem számít újoncnak a dobogó legfelső fokán, immár második alkalommal lett első helyezett, miután 2012-ben Bakuban Euphoria című dalával aratott sikert. Ő a második olyan előadó a verseny történetében, aki kétszer lett aranyérmes, az ír Johnny Logan után, aki a nyolcvanas években duplázott.

A finálét az Egyesült Királyságban lévő Liverpool Arénában tartották, miután a tavalyi győztes Ukrajna a háború miatt nem tudott otthont adni az eseménynek. A végső fordulóban huszonhat ország versenyzett, és mind a harminchét részt vevő ország zsűrije és lakossága szavazott, de a nem részt vevő országok is leadhatták voksaikat online szavazás keretében. Ez volt a negyedik év, hogy Magyarország nem képviseltette magát az Eurovíziós dalfesztiválon.

Mutatjuk a győztes produkciót: