Élet-Stílus

Ilyen nagyra is megnőhetnek a szabadon engedett aranyhalak, de a környezetnek nem tesznek jót

Ezért arra kérik a helyieket Minnesotában, hogy ne engedjék szabadon a megunt háziállataikat.

A minnesotai hatóságok felhívást intéztek az akváriumtulajdonosokhoz, hogy ne engedjenek több kedvtelésből tartott halat a helyi természetes vizekbe, miután több hatalmas aranyhalat húztak ki egy tóból – írja a Guardian.

Az állam fővárosától, Minneapolistól mintegy 24 kilométerre délre fekvő Burnsville tisztviselői szerint a szabadon engedett aranyhalak a normális méretük többszörösére is megnőhetnek, és így hatalmas pusztítást végezhetnek az őshonos fajokban.

Kérjük, ne engedjék házi kedvenc aranyhalaikat a tavakba! Nagyobbra nőnek, mint gondolnánk, és hozzájárulnak a rossz vízminőséghez azzal, hogy feliszapolják a fenék üledékét és kitépik a növényeket. Ilyen nagy halakból álló csoportokat találtak nemrégiben a Keller-tóban

osztotta meg Twitteren a város hivatalos profilja.

Tavaly novemberben a közeli Carver megye tisztviselői akár 50 ezer aranyhalat is eltávolítothattak a helyi vizekből.

A megyei vízgazdálkodási igazgató, Paul Moline szerint az aranyhalaké egy keveset vizsgált faj, amely „nagymértékben képes negatívan befolyásolni a tavak vízminőségét”.

A pontyokhoz hasonlóan az aranyhalak is könnyen szaporodnak és túlélhetik a minnesotai tél alacsony oxigénszintjét is.

Néhány aranyhal egyesek számára ártalmatlan kiegészítőnek tűnhet a helyi tóban, de ez nem így van

hívta fel a helyiek figyelmét de nem a minnesotai természeti erőforrások minisztériuma.

A szabadon engedett akváriumi háziállatok által okozott ökológiai pusztítás nem újdonság. A Csendes-óceán indiai vizeiben őshonos, de feltehetően a floridai állattartók által az 1982-es Andrew hurrikán után szabadon engedett húsevő tűzhalak több tucat karibi fajt pusztítottak el, ami aztán lehetővé tette, hogy a zátonyokat ellepje a hínár – emlékeztet a lap.

Az aranyhalak kevesebb figyelmet kapnak, mint más invazív fajok (például az ázsiai ponty és a vándorkagyló), de már Virginia és Washington államban, valamint Ausztráliában és Kanadában is figyelmeztetéseket adtak ki miattuk.

A Scientific American 2013-ban arról számolt be, hogy a Tahoe-tó vonóhálóval történő halászata során kutatók egy közel fél méter hosszú és 2 kilogramm tömegű aranyhalat fogtak ki. A kaliforniai akváriumi kereskedelemről szóló jelentés szerzője így fogalmazott:

Világviszonylatban az akvárium-kereskedelem adta a vízben élő legrosszabb invazív fajok egyharmadát.

A virginiai vadvédelmi tisztviselők pedig nemrégiben arra figyelmeztettek, hogy „a kedvtelésből tartott állatok tulajdonosai soha ne engedjék ki vízi élőlényeiket a vadonba”, miután egy horgász kifogott egy 40 centiméteres aranyhalat.

Az aranyhalakkal fertőzött vizek helyreállításának költségei jelentősek. A minnesotai Carver megye 88 000 dolláros (26,3 millió forintos) szerződést kötött egy tanácsadó céggel annak tanulmányozására, hogyan lehetne kiirtani ezeket a halrajokat.

A Washington Post arról számolt be, hogy 2018-ban Washington állam tisztviselői azt közölték, hogy 150 000 dollárt költenek egy Spokane melletti tó rehabilitálására, ami mai árfolyamon majdnem 45 millió forintnak felel meg.

A kanadai Albertában egy invazív fajokkal foglalkozó szakértő „ijesztőnek” nevezte az aranyhalak problémáját.

Becslések szerint évente akár 200 millió aranyhalat is tenyészthetnek viláhszerte, amelyek többségéből háziállat lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik