Élet-Stílus

Szeged főterén áll az ország egyetlen modern székesegyháza

Szponzorált tartalom
Szponzorált tartalom

2018. 04. 23. 17:19

Az 1879-es nagy tiszai árvíz három hónapon át áztatta Szeged, és kis híján romba döntötte a várost: a hetvenötezres folyóparti település 5458 háza megsemmisült, és mindössze csak a legmagasabban fekvő 265 épület élte túl a pusztítást. A következő években a világ minden tájáról érkező jókora adományok, illetve Lechner Lajos zseniális tervének köszönhetően új, sugárutakkal és körutakkal jól bejárhatóvá tett nagyváros jött létre.

Szeged látképe ma ennek köszönhetően jobbára egységes: belvárosának eklektikus, illetve szecessziós épületeit csak néha-néha szakítja meg a két világháború közti modernizmus, illetve a szocializmus évtizedeinek egy-egy gyermeke.

A pusztítást többek közt megúszta a Szent Demeter nevét viselő belvárosi templom is, jövője azonban egyáltalán nem volt biztosított, hiszen a város vezetői már 1880-ban eldöntötték: monumentális templom építésével adnak hálát a város újjáépítéséért, ennek helyszínét azonban egészen 1907-ig nem jelölték ki.

Évtizedes gondolkodás és harc után végül épp a barokk Demeter-templomot tartották feleslegesnek, hogy helyén egy óriás születhessen. A tervezés kezdeti szakaszában a budapesti Mátyás-templomot kedves barokk templomból neogótikus óriássá formáló, valamint a szomszédos Halászbástyát is megálmodó Schulek Frigyes a párizsi Sacré Cœur-székesegyházhoz hasonlóan fehér kővel burkolt, 1909-ben bemutatott templomálmát tartották követendő példának, Foerk Ernő a projektben való megjelenésével a követ azonban csakhamar felváltotta a jóval olcsóbb vörös tégla. A régi templomnak tehát mennie kellett: bontásával párhuzamosan, 1913-ban meg is kezdődött a neoromán stílus jegyeit magán hordozó dóm építése, annak felszentelése az első világháború, illetve a trianoni döntést követő infláció okozta fennakadások következtében egészen 1930-ig csúszott – annak ellenére, hogy 1924 karácsonyán az utolsó, régi templomban tartott szentmise után megtartották az első, dómban tartott misét is.

Érdekes, hogy Foerknek még ekkor sem volt a kezében teljes mértékben jóváhagyott terv, hiszen Schulek Frigyes munkáját átvéve nem kapott szabad kezet afelett, így minden egyes apró változtatási szándékát a fogadalmi templom bizottsággal, illetve a városi tanáccsal is el kellett fogadtatnia. Az építész vállalta a végtelennek tűnő harcot, kitartását pedig siker koronázta.

A hibás Szózat-idézet

Az első világháború miatt leállt munkálatokat végül csak 1923-ban tudták folytatni, ekkor pedig a Szózat egyetlen sora került a tornyok akkori csúcsát jelentő magasságba: “Az nem lehet, hogy annyi szív hiában onta vért 1914-1918”. Ez első olvasásra tökéletes megemlékezésnek tűnhet ugyan, Vörösmarty Mihály a “hiában” helyett azonban a “hiába” szót használta a vers kéziratában.

 

A hibáról a mondatot még javában véső faragókat azonnal tájékoztatták, ők azonban már rég felvésték már azt a bizonyos betűt. “Végül Móra Ferenc vágta el a gordiuszi csomót: magyarázata szerint bár Vörösmarty egyféleképpen írta meg a Szózatot, egy másik változatban terjedt el, így a probléma nem oldható meg – így nem is változtattak.” – írtuk korábban az esetről.

A munkálatok során a kutatók jókora felfedezést is tettek, hiszen a Demeter-templom bontása során előkerült a XI. századi alapokon nyugvó, a lebontástól végül Móra Ferenc által megmentett Dömötör-torony, melyben keresztelőkápolnát alakítottak ki, falait pedig a modern magyar festészet egyik legismertebb alakja, Aba-Novák Vilmos (1894-1941) freskóival borították.

A Szent Demeter-templom építésének korszakai / fotó: Pazirik Informatikai Kft.

 

Az akár ötezer embert is befogadni képes, 80,8 méteres külső hosszúságú, illetve 51 méteres külső szélességű dómban a Klebelsberg Kúnó és Horthy Miklós jelenlétében folytatott, Dohnányi Ernő Szegedi miséjének bemutatóját is magában foglaló felszentelési szertartás után egyáltalán nem fejeződtek be a munkák, hiszen a gazdasági válság hatása Magyarországot is hamar elérte.

Fotó: Thaler Tamás

 

Újabb és újabb freskók – így a Szűz Máriát szegedi papucsban és cifra szűrben ábrázoló Szögedi Szűrös Madonna – még hét évtizeden át jelentek meg a falakon, a boltozat különböző részein, sőt, a kupola egészét beborító alkotás is csak 2000-ben született meg.

A belső tér, illetve Közép-Európa egyik legnagyobb templomi hangszere, a tízezer, a templom különböző részein elhelyezett sípon át megszólaltatható orgona két évvel ezelőtt, 2016-ban, a 2,1 milliárd forintos turisztikai célú felújítás idején nyerte el mai képét: ennek keretében a nyolc évtizeden át a miséző oltár felett álló, ötvenöt tonnás márvány baldachin egy hosszú mérnöki folyamat részeként elhagyta addigi helyét, és közel harminc méterrel előrébb, a kupola alatt foglalt helyet.

$Fotó: Thaler Tamás

 

Ugyanekkor született meg a templom altemplomában a látogatóközpont, melynek állandó kiállításán a Szent Demeter-templom, illetve a szegedi katolikusok történelmének több tárgyi emlékével, bejáratánál pedig egy étteremmel is találkozhatunk.

A dóm látképe a Dóm tér árkádsorai alól / Fotó: Vass Károly / Szeged Tourinform

A dóm 2018-ban újabb felújítás elé néz: restaurálják az üvegablakokat, illetve új, immár padlófűtéssel ellátott burkolat kerül a padsorok közé. Az épület, illetve altemploma ettől függetlenül látogatható  marad, sőt, néhány percnyi lépcsőzés után akár a toronyból is megcsodálhatjuk a mindössze négy év alatt újjáépült várost.

Szponzorált tartalom

A cikk a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit kft. támogatásával készült.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 29: U.S. President Donald Trump answers questions from the press while departing the White House November 29, 2018 in Washington, DC. Trump answered numerous questions regarding his former attorney Michael Cohen's recent court appearance and testimony before departing. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.