Élet-Stílus

Mariah Carey beteg, ezt éli most át

Mariah Carey nemrég arról vallott a People magazinnak, hogy bár sokáig tagadta, végül be kellett ismernie, hogy tényleg bipoláris zavarban szenved. Ezen belül is a betegség II. típusától, ami depressziós és hipomániás szakaszok váltakozását jelenti. 

Mariah Carey nyíltan beszélt depressziójáról
Élete legnehezebb időszakán van túl, de már kezelés alatt áll.

A depresszió egy mélyen lehangolt, a hipománia egy természetellenesen feldobott állapotot jelent, ez utóbbi viszont enyhébb, mint a klasszikus mánia. A II. típusú bipoláris zavarnál nem csak kevésbé intenzív a feldobott szakasz, de kisebb részét is tölti ki a beteg életének, inkább a depressziós periódusok a jellemzőbbek.

Hangulataink akár gyakori és hirtelen változása emberi tulajdonság, érzelmeink széles skálán mozognak, a napi történések felvidítanak vagy elszomorítanak minket, ez az élet természetes velejárója. Nem kell rögtön bipoláris zavart vagy depressziót diagnosztizálni magunkon, ha egy-egy napra elveszítjük a motivációnkat vagy épp indokolatlanul jó kedvünk lesz, majd azt hirtelen letöri valami. A legtöbb ember így működik, és együtt él egy bizonyos szintű hangulatingadozással.

Csak rosszkedv vagy depresszió?

A gond akkor kezdődik, ha ez a hangulatingadozás olyan mértékű, hogy nagyban megnehezíti a normális életvezetést, kihat a kapcsolatokra, ellehetetleníti a munkavégzést. Ebben az esetben hangulatzavarról beszélünk, ami lehet unipoláris és bipoláris depresszió.

A legtöbb ember érzett már olyat életében, hogy legszívesebben fel sem kelne, és be sem menne dolgozni, hiszen olyan mértékben szomorú és kedvetlen, hogy semmi értelme nincs semminek. A többség viszont összekapja magát, leszámol ezekkel a gondolatokkal, és folytatja az életét a megszokott menetrend szerint, még ha nehezére is esik. A depressziós vagy depressziós szakaszban lévő mániás ember erre nagyon sok esetben képtelen.

A depresszió érzését Abraham Lincoln 1841-es mondásával lehet a legérzékletesebben illusztrálni:

Én vagyok a világ legszerencsétlenebb embere. Ha az érzéseimet egyenlő arányban szétosztanám az emberek között, egyetlen mosolygó arc se lenne a Földön.

Fotó: Michael Tran/FilmMagic

A depresszió mint kifejezés annyira beette magát a köznyelvbe, hogy sokan akkor is használják, ha kicsit szomorúnak érzik magukat valami miatt, vagy leghangoltabbak az átlagosnál. Ennek káros hatása, hogy a klinikai depressziót sokan nem veszik komolyan,

a „depressziós vagyok” kifejezés szinte semmit nem jelent, hiszen szinte mindannyian használtuk már párszor az életben.

Pedig a klinikai depresszió súlyos betegség, és ha nem kezelik, a hónapok, évek múlásával egyre rosszabb lesz. A betegnek a világ legegyszerűbb tevékenységét is hatalmas erőfeszítésbe kerül elvégeznie, míg végül annyira megreked, hogy eljuthat az élet befejezésének gondolatáig vagy akár az öngyilkosság megvalósításig.

Melyek a legjellemzőbb tünetek?

Honnan tudhatjuk, hogy tüneteink túlmutatnak az egészséges ember rosszkedvén, és unipoláris vagy bipoláris depresszióban szenvedünk?

A depressziós szakaszra jellemző tünetek az alábbiak, ha legalább 5 fennáll ugyanabban a legalább 2 hetes időszakban, és más fizikai betegségnek nem tulajdoníthatók, akkor érdemes szakember segítségét kérni:

  • Szomorú, üres, reménytelen hangulat a nap nagy részében.
  • Az érdeklődés és öröm jelentős csökkenése a legtöbb tevékenységgel kapcsolatban.
  • Jelentős testsúly-csökkenés vagy -növekedés (több mint 5% 1 hónap alatt), étvágyváltozás.
  • Álmatlanság vagy épp túlzott aluszékonyság.
  • Pszichomotoros agitáció vagy gátoltság – vagyis egy folyamatos felfokozott, nyugtalan állapot, ami mozgásra, illetve cselekvésre (akár öngyilkosság) késztet, illetve ennek az ellenkezője, teljes gátoltság a mozgásban, akár cselekvésképtelenség.
  • Enerváltság, fáradtság.
  • Értéktelenség és indokolatlan bűntudat érzése.
  • Döntésképtelenség, csökkent koncentrációs képesség.
  • Halállal kapcsolatos gondolatok.

Ha emellé váltakozva társul egy másik állapot, amiben az alábbi tünetek jellemzőek, akkor bipoláris depresszióról beszélünk:

  • Felfokozott hangulat és önértékelés.
  • Jelentősen csökkent alvásigény (pl. 3 óra után kipihentnek érzi magát).
  • Folyamatos beszédkényszer.
  • Rohanó és torlódó gondolatok.
  • Állandóan elterelik a külső ingerek.
  • Célirányos tevékenység fokozódása.
  • Pszichomotoros agitáltság – céltalan tevékenység kényszere
  • Veszélyes, őrült cselekedetek (mértéktelen vásárlás, nagyon kockázatos befektetések, meggondolatlan szexuális viselkedés).

Ha ez az állapot elég súlyos ahhoz, hogy a társas-szociális és a munkahelyi viselkedés jelentős változását okozza, és kórházi kezelést tegyen indokolttá, akkor mániás szakaszról, ha nem elég súlyos ehhez, akkor hipomániás szakaszról van szó. Utóbbitól szenved Mariah Carey is.

Fotó: Noam Galai/FilmMagic

Nehogy azt higgyük, hogy a mániás szakasz egy kellemes, pozitív dolog: nemcsak a környezetet viseli meg, hanem a beteget is. Ilyenkor teljesen elveszíti a kapcsolatot a külvilággal, állandóan cselekvésre készteti valami, nem tud nyugodni, és ez sokszor nem eufóriában, hanem tehetetlen dühben vagy csillapíthatatlan zaklatottságban teljesedik ki. Pszichotikus tünetek, hallucinációk, téveszmék is kísérhetik.

Mi segíthet?

Általában a depresszióra és a bipoláris zavarra is gyógyszert írnak fel, ám ezek hatása vitatott, mint ahogy a betegség kialakulása is. A genetikai és a pszichodinamikus magyarázat elég kezdetleges, a biológiai viszont annál ígéretesebb. E szerint ha kevés norepinefrin van a szervezetben, az depressziót okoz, ha túl sok, az mániát. Ez az összefüggés viszont csak bizonyos fokig igazolt. Más feltevések szerint a szerotonin túlzott jelenléte is mániához vezethet, de erre nem találtak bizonyítékot. Sőt, inkább az alacsony szerotoninszint a jellemző mániában is.

Az utóbbi időben a kutatók elkezdték a lítium hatásait kutatni a mániás depresszióra, mert kiderült, hogy a lítium növeli a szerotoninaktivitást, így ez segíthet a a bipoláris zavarok kezelésében. Jelenleg hangulatstabilizálót, antidepresszánst, antipszichotikumot, szorongásoldót és altatót írnak fel a bipoláris hangulatzavarral diagnosztizált betegnek.

Ezeknek, mint a legtöbb gyógyszernek, rengeteg mellékhatása van, kezdve a szexuális étvágy jelentős csökkenésével, az aluszékonyság növekedésével, akár jelentős testsúlygyarapodással. Az antidepresszánsok növelhetik a halállal kapcsolatos gondolatok számát, fokozhatják az öngyilkosságra való hajlamot. Az altatók legfőbb mellékhatása is a napközbeni álmosság, amellett, hogy rendesen megterhelik a májat, főleg ha hosszútávon szedjük őket.

Leszokni nehéz róluk, az altatók megvonásánál szorongás, figyelemzavar, szédülés léphet fel, illetve a pszichés függőséget igen nehéz elengedni, és újra megtanulni altató nélkül aludni. Hosszú távon mindegyik szernél fennáll a hozzászokás veszélye, azaz ugyanannak a hatásnak az eléréséhez egyre többet kell belőle szedni.

A pszichoterápia mindenféleképpen elengedhetetlen a gyógyszeres kezelés mellé, és erősen ajánlott folytatni akkor is, ha már sikerült letenni a gyógyszereket. Szakszerű segítség nélkül a hangulatzavarok egyre elviselhetetlenebbé válnak. Sokan nem mernek vagy nem tudnak segítséget kérni, nem tudják, hova fordulhatnának, vagy környezetük elhiheti velük, hogy csak akaratgyengék, és össze kellene szedniük magukat.

A másik probléma, hogy a pszichológus drága, a közellátásban igénybe vehető pszichiáter pedig csak gyógyszert ír, de nem beszélget a beteggel a problémáiról. Sokan nem tudják, de vannak ingyenes, azaz társadalombiztosítással rendelkezőknek térítésmentesen igénybe vehető pszichoterápiás foglalkozások, csoportok, illetve egyéni terápiára is több helyen van lehetőség. Ezekről a lehetőségekről bővebben itt lehet olvasni.

Kiemelt kép: Getty Images/Axelle/Bauer-Griffin

Ajánlott videó

Olvasói sztorik