Élet-Stílus

Nem nagyon tudok aludni a szexhiány okozta fájdalom miatt

Sereg Tímea
Sereg Tímea

szexuálterapeuta. 2018. 03. 24. 21:00

Újabb kérdést kaptunk a Kérdezd a szexterapeutát! blogra, a libidóhiány és az elutasítás sokak gondja: a témában most azt kérdezi egy ötvenes férfi, mire számíthat, ha hátralévő életében maximum a saját kezére számíthat. A nő elutasító magatartása rettenetesen rossz hatással van hosszú távon a férfira. Ha van a témában tapasztalatod, ha te máshogy oldanád meg, vagy ugyanezt éled át, esetleg teljesen más témában szeretnél választ kapni, írd meg nekünk a timea.sereg@24.hu email címre.

51 éves korban egy férfinek nagyon nehéz azzal szembesülnie, hogy már semmilyen szex nem lesz az életében. Szeretem a feleségem, számomra ő igazán vonzó nő, nyilván nem is lennék mással, őt kívánom, szeretem. Borzasztóan erős nő, semmilyen terápiára nem lehetne vinni, senkire és semmire nem hallgatna, olyan, aki egyébként mindent megtesz a családjáért, de az életet ne akarja más megmondani neki, mert ő jobban tudja.

A feleségem akár a filmben felbukkanó szexuális jelenetet sem tudja megnézni, egyszerűen idegesíti, inkább otthagyja. Csókolózni sohasem szeretett, ez az intimitás nem volt az életünk része. A szexualitás hiánya miatt nem tudnám otthagyni a családom, de nem tudok más kapcsolatot sem kialakítani. Nem is tartanám etikusnak, tisztának. Megoldásnak a problémánkra talán csak olyan helyzetet tudnék elképzelni, ahol a terapeuta regresszió során feltárja a feleségem problémáinak eredetét. De nyilván az életfelfogása miatt nem tudnám terapeutához elvinni.

Nem is a megoldás miatt írok, mert erre a helyzetre nem lehet találni. A kérdésem az, hogy ha egyáltalán nem élek szexuális életet, vezethet-e bármilyen betegséghez, mert hiába végzek önkielégítést, már nem számít. Éjszakánkét fájdalmaim vannak, nem nagyon tudok aludni, hiányzik a szex, a lelki béke. Egy idő után nyilván teljesen frusztrált lesz az ember, de a hosszútávú szexmentes élet mi mindenhez vezethet egy férfinál?

A levelet János nevű olvasónktól kaptuk, akinek természetesen nem ez a neve, de az ő kilétét is diszkréten kezeljük. A kérdése az, mi mindenre számíthat, ha élete végéig az önörömszerzés marad az egyetlen módja a szexuális életének.

Mit lehet tenni?

A nő libidóhiánya a férfire rettenetesen rossz hatással van hosszú távon. Egy-egy elutasítás felér egy pofonnal, idővel már nem akar a férfi közeledni, mert fél az elutasítástól, szégyellni kezdi a vágyait. Hobbiba menekül, szinte biztos, hogy egyre több olyan új szokása lesz, amit csak azért vesz magára, hogy kerülje az otthoni gondokat. A pornó és a maszturbálás nem lesz megoldás, értelemszerűen a feleséggel, barátnővel vágyik arra, hogy megélje a maga teljes szexualitását. A férfi lefojtja tehát a vágyát, aminek hatása lesz a pszichére. Dicséretes, hogy az olvasó nem egy harmadik féllel szeretné pótolni a hiányt, sok-sok férfi ezt az utat választja.

Önértékelési zavar, merevedési problémák, bűntudat érzése, amiért a szexre vágyik, ezeket biztosan minden olyan férfi tapasztalja magán, akit elutasít a szerelme az ágyban.

Sokan gyanakodnak a hűtlenségre, hogy esetleg a barátnő, feleség valaki más iránt érez vágyat, a gyanakvás egészen odáig is elérhet, hogy nyomozni kezdenek a partner után, a féltékenység egészen nagy mértékben lehet jelen. Személyiségtorzulás is megjelenhet a hosszútávú hatásként, megtörténhet, hogy a saját személyiségüket elveszítik a gondok miatt. Bár az olvasó kérdései arra irányultak, vele mi fog történni, ha már soha többé nem él szexuális életet, mégis válaszolni kell arra is, hogy mi a probléma gyökere. A feleség állandó elutasításának biztos, hogy van oka, elképzelhető, hogy történt vele valami, ami ennyire hatással van a magánéletére, hogy a csókolózás sem esik jól.

Akár egy korábbi bizalomtörés a párkapcsolatban is okozhat ilyen gondot, de a rengeteg stressz, a nem alvás, a munka is leterhelheti az embert annyira, hogy kiégjen. A Burnout-szindróma egyik mellékhatása a vágy teljes hiánya. Az is lehet, hogy szervi, hormonális oka van a libidóhiányának, de az is előfordulhat, hogy szedett valamilyen gyógyszert, aminek mellékhatásaként jelentkezett a libidóhiány. Akár a lelki erőszakkal teli munkahelyi környezet is elnyomhatja annyira, hogy megszűnt az érdeklődése a szex iránt. Van mód arra, hogy terápiás környezetben megoldják együtt a problémát, nem egy férfi keres meg azért terapeutát, mert a felesége elutasítja. Már az is segítség lehet, ha az egyik fél, az olvasó szakmai segítséget kér, ezzel is előidézve a változást az életében.

Ez meg micsoda?

A 24.hu blogjában szakembernek teheted fel a kérdéseidet azokról a témákról, amikről nem szívesen beszélsz másokkal, legfeljebb netes fórumokon, Facebook-csoportokban próbálsz kutakodni a válaszok után. A tanácsokat, segítséget kérő leveleket a timea.sereg@24.hu email címre vagy a szakértő Facebook-oldalán üzenetben küldheted el, a válaszokat pedig itt, a 24.hu-n közöljük. A feladók névtelenségét természetesen garantáljuk.

Szexuálterapeuta szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrtors gather outside the Parliament to protest against Brexit, waving EU and Union flags and a placard reading 'Brexit Is It Worth It?', London on September 12, 2018. Conservatives MPs opposed to Mrs May's Brexit Plan have met to discuss how and when they could force her to stand down as Prime Minister. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.