Élet-Stílus

Ez a közös a családon belüli erőszakot elszenvedőkben és az amerikaifocistákban

Krónikus traumatikus encephalopathia, rövidítve: CTE. Ez a neve annak a degeneratív agyi betegségnek, amit eddig sportolóknál (főleg futballjátékosoknál) és katonáknál diagnosztizáltak, azonban egy harmadik csoportnál is gyakran jelentkezik - ők pedig a családon belüli erőszakot elszenvedők. Különbség azonban, hogy míg a sportolók szabadon döntenek arról, hogy futballoznak (és ezt tehetik védősisakban is) és ezért pénzt kapnak, addig a bántalmazott férfiaknak és nőknek nincs ekkora mozgásterük.

A CTE-t ismétlődő agyrázkódás idézi elő, és emlékezetkiesést, depressziót, és szorongást is okozhat. A betegséggel (amit kiválthat például ütés, falnak lökés, és lépcsőről lelökés is) a legnagyobb gond, hogy nem mutat azonnal felismerhető jeleket, idővel azonban egyre súlyosabb lesz. Ráadásul szakértők szerint az is probléma, hogy az abúzust elszenvedők esetében sokkal inkább aggódunk az adott pillanatbeli fizikai állapot miatt, mint azok miatt, amik egyrészt “láthatatlanok”, és majd csak a jövőben jelentkeznek.

Amikor 2014-ben Ray Rice egy liftben kiütötte a barátnőjét, akkor mindenki csak arról beszélt, hogy korábban milyen sérülései voltak. Azt senkin nem hozta fel, hogy a nő mindenki szeme láttára szenvedett agysérüléseket

– hívta fel a figyelmet dr. Javier Cardanes, aki traumát átélt pácienseknek ad tanácsokat.

Nem csak egy pofonról van szó

Mutatunk egy videót, amin bár olyan ütközések és ütések vannak, amik – főleg így egyszerre – sokkolónak tűnnek, az amerikaifociban mindennaposak. Ezek után pedig elég elképzelni, milyen bántalmazást kell elszenvednie valakinek, hogy hasonló sérülést szenvedjen, mint az, akibe teljes erőből belefut egy 120 kilogrammos ember.

A témával több film is foglalkozott. A 2015-ös Sérülés arról szól, hogy a játékosok komoly agyrázkódást és súlyos sérüléseket szenvednek el játék közben, a Nemzetközi Futball Szövetség (NFL) viszont igyekszik letagadni a játékosok önhibán kívül szerzett károsodásait. Az NFL-t egyébként számos kritika érte már amiatt, mert alábecsülte a sportolókat ért sérüléseket. A húsz évvel korábban készített Jerry Maguire már ismertebb: ebben Tom Cruise rádöbben, hogy a munka és a pénz kiölte belőle az embert, így egyetlen éjszaka kiáltványt fogalmaz meg, amiben összegyűjti, min kéne változtatnia a sportszakmának. Emiatt azonban kirúgják, és csupán két ember áll ki mellette és tart vele.

Ashley Bridwell szociális munkás tavaly egy programot hozott létre Phoenix-ben, ami ingyenes neurológiai kezelést nyújt azoknak, akik családon belüli erőszakot szenvedtek el. Döntését azzal indokolja, hogy az idő múlásával egyre több olyan nővel találkozott a hajléktalanszállókon, akik hosszú távú agysérülés jeleit mutatták.

Ezeknek a nőknek elég kemény életük volt: többet közülük izomból a falhoz vágtak, és volt olyan is, akit a lépcsőn löktek le

– mondta. Egy idei kiadvány szerint a bántalmazottak 60 százalékának kell számolni a hasonló sérülésekkel.

Via, fejléckép: Twitter.com / @CSmuclovisk

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik