Élet-Stílus

Harc a munkahelyen: az összeférhetetlen személyiségekről

Van valami, amit mindannyian magunkkal viszünk a munkahelyünkre: a saját személyiségünket, amely nem feltétlenül tud harmonikusan együtt létezni másokéval. Tekintsük ezt jelnek, amely arra figyelmeztet, érdemes magunkba néznünk.

Nem volna nagyszerű, ha létezne egyfajta használati utasítás az emberekhez? Nos, ne higgye, hogy ezt még nem próbálták ki: egy amerikai cégnél az alkalmazottak a névtáblájukon viselték a pszichológiai tesztjük eredményének rövidítését. A cég vezetői úgy gondolták, hogy sokkal hatékonyabb, ha mindenki egy perc alatt megismeri a vele szemben álló alapvető személyiségvonásait, mint ha időt kellene vesztegetnie a másik kiismerésére.

Szánalmas kísérlet? Szimpatikus törekvés? Ha megpróbáljuk tárgyilagosan nézni a dolgokat, kicsit talán mindkettő. A történet hátterében egy minden munkahelyre jellemző jelenséget találunk. A munkahelyi konfliktusok többsége ugyanis – akármilyen jó is a munkaszervezés, a céges politika, és akármilyen tréningeken vesznek is részt a menedzserek – abból származik, hogy az irodában különböző személyiségű embereknek kell együttműködniük egymással. És ahogy Sartre megjegyezte: a pokol a többi ember – nyilván ő is az egymással össze nem férő személyiségekre gondolt.

A munkahelyek legkiszámíthatatlanabb vonása az emberek személyisége: az öröklött vonások, emlékek, reakciók és hiedelmek ködös gyűjteménye, amely az egyik embert megkülönbözteti a másiktól. Bár a legtöbb munkahelyi stressz-faktor megoldható vagy elkerülhető, a munkatársak személyisége mindig megjósolhatatlan marad. Noha a megfelelő vállalati kultúrában és professzionális viselkedés mellett ez változó kisebb szerepet játszik, valódi énünk időről időre kivillan a civilizált viselkedés alól, és ezzel gyakran meg is bántunk valakit. Mindenki életében előfordul, hogy olyasvalakivel kell együtt dolgoznia, akit különösen nehezen bír elviselni. Ráadásul a személyiségen alapuló konfliktusok nem függenek sem nemtől, sem pedig beosztástól, ez teszi a kapcsolatok hálóját különösen változatossá.

A nagyvonalú és a precíz

Ennek a “rossz házasságnak” az egyik klasszikus példája a nagyívű víziókat álmodó kolléga, aki halálra idegesíti a részletekben elvesző, aprólékos munkatársát. Tegyük fel, hogy az első típus a főnök (mint ahogy gyakran így is van): a tettekre összpontosít, magabiztos és sokat követel, legfeljebb csak a lehetőségek hiánya aggasztja. Nem mindig tudja logikusan megindokolni a döntéseit, ezeknek csak egy részét alapozza adatokra, másik részüket megérzésből hozza. Azt sem mindig fejti ki pontosan, mit vár el a csapattól, de észreveszi és megjutalmazza, ha külön kérés nélkül is megkapja – ám azt sem hagyja szó nélkül, ha nem.
Az érzéketlenség és a nagyvonalúság e keveréke az őrületbe kergeti a pontos tervezés hívét. Az ő személyisége sokkal szabálykövetőbb, a tények, az adatok vezérlik, sokkal kevésbé figyel oda az érzelmeire, megérzéseire. Őt a költséges tévedések töltik el aggodalommal, így lassan, alaposan közelíti meg a változásokat és a projekteket.

Arról, hogy köthet tűzszünetet ez a két személyiségtípus, hogy milyen szerepet játszik ebben az önismeret, illetve a mindennapi konlfliktuskezelésről itt olvashat bővebben.

Forrás:

Harc a munkahelyen: az összeférhetetlen személyiségekről (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik