Remek strandok, káprázatos kilátás, finom borok – kell ennél több? A Balaton és környéke ráadásul nem egy összefüggő borvidék, így minden borhét, bornap külön specialitásokat tartogathat.
Márai Sándor az olaszrizlingről
A rizling olyan a magyar borok között, mint a közhely az emberi gondolkodásban: összeköti az emberi dolgok mélyebb értelmét. Ne félj a közhelyektől, magyar: önmegóvó erő árad belőlük. Rizling lesz, nem nagyon régi, három, négyéves olasz rizling, melynek simaságán érzik még a latinos műveltség és szőlőkultúra pannóniai pallérozottsága. A rizlingben ritkán csalódik a magyar. Szerte a hazában sok komisz lőrét mérnek, de az olasznak nevezett magyar rizlingben van valamilyen otthonos bizalmasság: az ember úgy issza, mint mikor rokonokkal beszél. Márai Sándor: Magyar borok
Badacsonyi borvidék
Az itt termő borok különleges zamatát a vulkanikus hegyek alapkőzetének, a bazaltkúpoknak a kedvező talaja adja meg. A Badacsony mellett a borvidékhez tartozik a Szent György-hegy, a Csobánc, a Gulács és a Szigliget. A talaj persze önmagában kevés lenne. A borvidék szub-mediterrán mikroklímáját a kedvező lejtésű területek, a hideg északi széltől védő bazaltfalak és persze a Balaton adja, amelynek tükre a nap sugarát megsokszorozva veri vissza.
A badacsonyi borvidék a fehérborok termő területe. Jellegzetes szőlőfajtái az olaszrizling, a rizlingszilváni, a szürkebarát, az ottonel muskotály, tramini és a csak erre a tájegységre jellemző kéknyelű. Korábban teljesen kizárták a kékszőlőket a hegyről. Amióta a fajtajegyzéket a szakminisztérium helyett a hegyközségi tanács határozza meg, lehetőséget adtak kékszőlő termesztésre is. A badacsonyi borok jellegzetesen testesek, magas alkohol- és savtartalmúak.
A Badacsonyi borvidékhez Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Balatonszepezd, Gyulakeszi, Hegymagas, Káptalantóti, Kisapáti, Kővágóörs, Nemesgulács, Raposka, Révfülöp, Salföld, Szigliget és Tapolca szőlői tartoznak.
Balatonfüred-csopaki borvidék
A badacsonyi borvidék szomszédságában, a Balaton északkeleti részén, enyhe lejtőkön elhelyezkedő borvidék, területe 2000 hektár. A Balaton vízfelületéről visszaverődő napsugárzás kedvező klimatikus viszonyokat teremt a szőlő számára. A borvidék talaja változatos. Az alapkőzet kristályos pala, amit permi homokkő és harmadkori mészkő, legfelül pedig pannonhomok takar. A talaj a nagy vastartalom következtében gyakran vörös színű.
A legelterjedtebb fajtája az olaszrizling, amely a szőlőterület kb. 60 százalékát foglalja el. Emellett terem itt rizlingszilváni, piros tramini, zöldszilváni, furmint, és ottonel muskotály is. Az itt termelt borok általában jó, esetenként kiváló minőségűek.
Dél-balatoni borvidék
A Balaton déli oldalán a 16. század óta termesztenek szőlőt, a borvidék területe 2700 hektár. Fehér és vörösborokat egyaránt termelnek. Leghíresebbek az olaszrizling, a chardonnay, a sauvignon, a muskotály, a kékfrankos és merlot szőlőből készült boraik.
Időpont | Borfesztivál helyszíne |
Július 11-14. | Gyenesdiási Bornapok |
Július 18-21. | Balatongyöröki Borfesztivál |
Július 19. – Augusztus 1. | Zánkai Halásznapok és Borhét |
Július 22. | Balatonfőkajári Bornap |
Július 24-28. | Vonyarci Boros Forgatag |
Július 27. – Augusztus 4. | Badacsonyi Borhét |
Július 31. – Augusztus 4. | Keszthelyi Borcégér |
Augusztus 3-11. | X. Lellei Borhét |
Augusztus 8-11. | V. Karosi Bornapok |
Augusztus 13 – 27. | Balatonfüredi borhetek |
Augusztus 16 – 20. | VII. Hévízi Borfesztivál |
Szeptember 6-8. | Badacsonyi szüret |
Szeptember 7. | Csopaki szüret és bor ünnepe |
Szeptember 7-8. | Egregyi Szüret |
Szeptember 14 | Gyenesdiási Szüreti Vigasságok |