Belföld

Egy magára hagyott rezidens, némi köhögéscsillapító, el nem végzett vizsgálatok – a kórház a felelős a bárányhimlős kisfiú haláláért

Illusztráció: Getty Images
Illusztráció: Getty Images
2019-ben néhány nap leforgása alatt meghalt egy 2,5 éves bárányhimlős kisfiú. A folyamatosan köhögő, romló általános állapotú gyereknél számos szükséges vizsgálatot nem végeztek el az orvosok a szekszárdi kórházban – kedden még hazaküldték a gyereket, akinek pénteken leállt a szíve. A család beperelte az intézményt, amely nem ismerte el a felelősségét, és azt állította, hogy a szülők sérelemdíj igénye eltúlzott. Az ügyben eljáró bíróságok azonban a felperesek javára döntöttek, és ezt szentesítette a Kúria is. Az érintett orvosok már nem dolgoznak a kórházban. Büntetőeljárás nem indult az ügyben.

A Novák Katalin köztársasági elnök bukását okozó kegyelmi botrányt februárban kirobbantó „Vidéki prókátor” augusztus elején egy újabb tavalyi kúriai határozatot tett közzé, amely egy két és fél éves kisfiú halála ügyében született. A gyermek szülei pert indítottak egy vidéki kórház ellen (az intézmény anonimizáltan szerepel az ítéletekben), s az első- és másodfokú bíróság, valamint a Kúria is igazat adott nekik. Az igazságszolgáltatás mindhárom szinten kimondta:

orvosi mulasztás miatt halt meg a bárányhimlő kialakulása előtt egészségesnek számító kisgyerek.

„Ez a végtelenül szomorú, dühítő és tragikus eset a magyar állami egészségügyi ellátórendszer állatorvosi lovaként is felfogható” – kommentálta az ügyet a Vidéki prókátor, aki annyit árul el magáról, hogy egy kisvárosban élő ügyvéd.

A 2019. február 22. és március 1. közötti egy hétben több orvos is kezelte a kisfiút, ám az orvosi szakvéleményre alapozott bírósági ítéletek szerint elégtelenül. A két és fél éves gyerek állapota folyamatosan romlott, mégsem végezték el a szakma szabályainak megfelelő vizsgálatokat, ezt többször is elmulasztották, egy magára hagyott, majd egy konferenciára távozni kényszerült rezidens pedig a többi között a torokfájás enyhítésére használt, vény nélkül kapható Tantum Verdével kezelte a súlyosan beteg kisgyereket.

Mint megtudtuk, a szülők által beperelt intézmény a szekszárdi Tolna Vármegyei Balassa János Kórház volt, mely először hazaküldte a bárányhimlős kisfiút (annak ellenére is, hogy az ügyeletes házi gyermekorvos küldte be), miután pedig a szülei visszavitték a kicsit, a gyerek jó általános állapotára hivatkozva az orvosok alapvető vizsgálatokat és kezeléseket nem végeztek el rajta. Pedig a perben felkért szakértő véleménye szerint

a folyamatosan köhögő, hányó és romló általános állapotú kisgyerek halála elkerülhető lett volna.

Az első- és a másodfokú bíróság, illetve a Kúria is erre az álláspontra jutott, és több millió forint sérelemdíjat ítélt meg a szülőknek és az elhunyt kisfiú két nagyobb testvérének.

Súlyos beteg benyomását nem kelti, hazamehet

A 2016 júliusában született kisgyereknél 2019. február 22-én, pénteken jelentkeztek a bárányhimlő első kiütései. Édesanyja még aznap elvitte a gyermekorvoshoz, aki szövődményes bárányhimlőt és heveny légcsőgyulladást diagnosztizált a kisfiúnál, és antiallergiás csepp használatát rendelte el. Szombat és vasárnap a gyerek testét elborították a kiütések, vasárnapra hőemelkedése lett. „Egyébként általános állapota megfelelő volt, evett, ivott, játszott, légúti tünete nem volt” – derül ki a Szekszárdi Törvényszék 2022. márciusi elsőfokú ítéletéből.

Február 25-én (hétfőn) a települési gyermekorvos ismét megvizsgálta a beteget, és az ellátási lapon feljegyezte, hogy lázas, a kiütései „nagyon csúnyák”. A gyermeknél bárányhimlőt kórismézett, mentolos hintőport és immunrendszert erősítő gyógyszert írt fel.

Másnap látványosan romlani kezdett a kisfiú állapota. Délelőtt még jól volt, délután viszont többször hányt és lázas is volt. Fél 5 körül a szülők elvitték a gyermekorvosi ügyeletre, ahol az orvos a gyerek fizikális vizsgálata után rögzítette, hogy „testszerte különböző állapotú varicellás erupciók, nyelve nedves, torka minimálisan vérbővebb, garatfalon 1–1 hólyag, tüdő tiszta.”

A vizsgálat alapján az orvos a gyermek kórházi osztályos felvételét kérte.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik