Belföld

Völner és Schadl még nem kapott szót, négyen viszont beismerést tettek, köztük egy kulcsfontosságú vádlott

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Elkezdődött az elmúlt évek egyik legsúlyosabb magyar korrupciós ügyének büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken. A főszereplők: Völner Pál, a Fidesz volt igazságügyi államtitkára, valamint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke. A kormánypárt politikusa a vád szerint 83 millió forint kenőpénzt vett át a végrehajtók elnökétől. Völner és Schadl pénteken még nem jutott szerephez, de az előkészítő ülés első tárgyalásán négyen is beismerték bűnösségüket, egyúttal elfogadták az ügyészség által indítványozott büntetést. Beismerést tett a végrehajtói kar volt hivatalvezetője is, aki a vád szerint főnöke felhívására nagyobb pontszámot adott azoknak a végrehajtójelölteknek, akiket az elnök akart kineveztetni. Ez a tény később jelentősen ronthatja a végrehajtók elnökének és a volt államtitkárnak a helyzetét. Schadl György apja és felesége nem tett beismerést.

Péntek reggel elkezdődött a Fővárosi Törvényszéken Völner Pál volt igazságügyi államtitkár és Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke büntetőügyének tárgyalása. A Fidesz volt politikusával és a végrehajtók elnökével, valamint további húsz társukkal szemben korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, továbbá pénzmosás miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség.

Az előkészítő ülés előtt Schadlt, Völnert, valamint a további vádlottakat ügyvédjeikkel együtt elzárták a sajtó elől. Kizárólag a tárgyalóteremben lehetett látni őket.

A végrehajtók elnökét bilincsben, vezetőszáron vezette be a büntetés-végrehajtás három felfegyverzett, maszkos munkatársa. 

Adrián Zoltán / 24.hu

Mellette a – szintén megbilincselt – harmadrendű vádlott foglalt helyet, és mellé ültették le Völner Pált, aki a másodrendű vádlottja az eljárásnak.

A tárgyalóteremben a huszonkét vádlott közül mindössze ketten járultak hozzá, hogy hang- és képfelvétel készüljön róluk. Utóbbiak közt volt Völner Pál, valamint az eljárás harmadrendű vádlottja. Az orvosi maszkot viselő Schadl György viszont megtiltotta a felvételkészítést.

Még az előkészítő ülés megkezdése előtt Schadl ügyvédje jelezte, szerinte a tárgyalás elkezdésének akadálya van, ugyanis a vádiratban pontosítás volt, és nem tudott róla egyeztetni az ügyfelével, valamint nem kaptak meg részeket a nyomozati anyagokból. Morvai Attila elmondta, alapvető iratokat nem kaptak meg, köztük a nyomozati anyagok egyes köteteit, miközben a tisztességes eljárásban ezeket biztosítani kellett volna a számukra.

Tóth Erzsébet bíró válaszul elmondta, keletkeztek iratok a vádirat benyújtása után, ám a védők számára biztosítva volt, hogy ezeket megkapják. Majd a bíró Schadl Györgyöt, valamint a szintén letartóztatásban lévő harmadrendű vádlottat, R. R.-t is megkérdezte, hogy megkapták-e azt az adathordozót, ami a nyomozati anyagokat tartalmazza. Schadl közölte, hogy nem kapta meg a nyomozati anyagok 18. kötetét és a bűnjelek digitalizált változatát sem, majd a harmadrendű vádlott is hasonlókról számolt be.

Ennek ellenére a bíróság szerint nincs akadálya az előkészítő ülés megtartásának, ami a vádirat felolvasásával kezdődik. A bíró közölte, a vádlottak első nyilatkozataira egyébként is a jövő héten kerül majd sor.

Szóba került, hogy az ügyben keletkezett bűnjeleket sem mindenki kapta meg. Erre Tóth Erzsébet bíró érdekes választ adott. Azt mondta:

A Fővárosi Törvényszék bűnjelekkel foglalkozó osztálya korábban megtagadta a bűnjelek átvételét az ügyészségtől arra hivatkozva, hogy leltározás van márciusig.

Ezt a jelenlévő ügyészek is megerősítették.

Völner Pál ügyvédje, Papp Gábor azt kérte, hogy a bíróság hívja fel az ügyészséget: ha vannak még nyomozati iratok, akkor azokat csatolják be. Mint mondta, alapvető feltétele a bírósági eljárásnak, hogy minden iratot megkapjanak, ám ez szerinte nem történt meg. Hozzátette, példátlannak tartja, ha van még olyan nyomozati irat, amit a bíróságnak nem nyújtott be az ügyészség.

A jelenlévő ügyészek viszont úgy nyilatkoztak, minden nyomozati anyagot megküldtek, a vádirat benyújtása óta keletkezett iratokat pedig folyamatosan postázzák. Az eljárás végül a vád felolvasásával kezdődött meg. Mint az korábban is elhangzott, az eljáró ügyész előzetesen jelezte, hogy a vádirat pontosítását fogja kérni, de – mint kiderült – csak az elírásokat kellett kijavítani. A 72 oldalas vádirat felolvasása során szünetet is elrendelt a bíróság. Dél körül ért a vádirat végére az ügyész, amikor felolvasta milyen büntetés kiszabását kéri a bíróságtól.

Völner Pál rezzenéstelen arccal hallgatta meg, hogy nyolc évre börtönbe küldené az ügyészség.

A vádirat ismertetése után elsőként a huszonkettedrendű vádlottat nyilatkoztatta a bíróság.

Ő elsőként el is ismerte a bűnösségét. 

P. M.-et bűnsegédként, vezető beosztású hivatalos személy által a hivatali helyzetével egyéb módon visszaélve üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával vádolta meg az ügyészség. Miután egyeztetett a védőjével, elmondta, azért ismerte el bűnösségét, mert az úgy történt, ahogyan a vádiratban szerepel, és elnézést kért, mint mondta, megbánta tettét. Ezzel elfogadta a 2 év – végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett – börtönt, valamint az indítványozott nyolcmillió forintos büntetést.

Utána követkett P. B., aki azért kulcsfontosságú személy az ügyben, mert ő volt a végrehajtói kar volt hivatalvezetője, és a vádak szerint szerepe volt abban, hogy azokat a végrehajtókat nevezzék ki, akiket Schadl javasolt. Ő a végrehajtó-jelöltek pályázatait pontozta felül az ügyészség szerint, méghozzá Schadl kívánalmának megfelelően, majd felterjesztette őket az Igazságügyi Minisztériumhoz.

Ő szintén beismerte a bűnösségét, ami később a Schadl-Völner párosnak jelentősen ronthatja a pozícióit.

P. B. ezzel elfogadta, hogy hárommillió forint pénzbüntetésre ítéljék, és végleges hatállyal eltiltsák a közszolgálati jogviszonyhoz kötött foglalkozástól.

SZ. G. huszadrendű vádlott nem ismerte be a bűnösségét, viszont B. L. tizenkilencedrenű vádlott igen. Ő azt mondta, megvalósult a bűncselekmény, ezért elismerte azt. Ezzel ő is elfogadta a 2 év – végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett – börtönt, valamint a neki indítványozott tizenötmillió forintos büntetést.

Schadl György szintén vádlott apja, valamint Schadl végrehajtó felesége egyaránt nem tettek beismerést, és nem mondtak le a tárgyaláshoz való jogukról. Az ellenük szóló vádakról külön cikkben számoltunk be.

A hivatali vesztegetés elfogadásával vádolt P. B. tizenhatodrendű vádlott szintén beismerte bűnösségét. Ezzel elfogadta az indítványozott másfél év – végrehajtásban három év próbaidőre felfüggesztett – börtönt, valamint az egymillió forint pénzbüntetést.

A fő vádpont lényege szerint Schadl 2018 májusát megelőzően korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával. Ennek keretében Schadl jogtalan előnyként rendszeresen pénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott át a fideszes politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorolta.

Adrián Zoltán / 24.hu

Az ügyészség szerint Schadl vezetői pozíciójából, valamint a Völnerrel fennálló korrupciós kapcsolatából eredő befolyásra hivatkozva hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy egészében visszakérte tőlük. A vádhatóság szerint a végrehajtói kar elnöke 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert a Völnerrel kialakított korrupciós kapcsolata révén.

A Völner Pált és Schadl Györgyöt érintő vádiratot a 24.hu cikksorozatban mutatta be. Ebből kiderült, hogy

  • a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kitelefonált a börtönből, hogy felesége és apja béreljenek széfet, és rejtsék el azt a csaknem 110 millió forint értékű luxusórát és ékszert, amit addig nem foglaltak le a hatóságok. Ezért Schadl György apját és feleségét is pénzmosással vádolják.
  • A vádiratból tudható az is, hogy vádalkut kötött az ügyészséggel Schadl bizalmasa, aki Excel-táblában vezette a kenőpénzek kifizetését, így a Völner Pálnak juttatott összegeket is.
  • Továbbá leltároztuk a Völner családnál lefoglalt vagyontárgyakat, köztük a volt államtitkár fiának tűzpiros Porschéját.
  • Beszámoltunk arról is, hogy a vádirat szerint az ügy harmadrendű vádlottja – Schadl György barátja – kicsalt 200 ezer amerikai dollárt egy oktatási intézmény képviselőjétől azt állítva, hogy csecsen emberrablók tartják fogva.
  • Továbbá megírtuk, hiába a súlyos nyomozati állítások, Rogán Antal kabinetfőnökéről szó sem esik a Schadl-ügy vádiratában.

Az ügyészség Schadl Györgyre tíz, Völner Pálra – mint már írtuk – nyolc év börtönt kért beismerés esetére. Előbbire 200, utóbbira 25 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozták, továbbá mindkettőjüknél tíz év közügyektől eltiltást, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást kértek, valamint vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

A tárgyaláson Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is részt vesz hallgatóként, aki részletesen foglalkozott a kormánypárti politikus és társai ügyével.

Figyelemre méltó az ügyben, hogy a 72 oldalas vádirat mindössze hét vádpontot érint, és mint megírtuk az 1700 oldalas nyomozati anyaghoz képest feltűnően sok minden kimaradt belőle. Többek közt nem lesz szó arról sem, hogy milyen kapcsolat volt Rogán Antal kabinetfőnöke és Schadl György között, akinek bizalmasa egy alkalommal egy autót is vitt Nagy Ádámnak.

Kapcsolódó
Rogán Antal kabinetfőnökéhez vezet Schadl György bizalmasának naplója
A végrehajtói kar elnökének a Karmelita kolostorba és a Rogán Antal vezette minisztériumba is bejárása volt, míg bizalmasa Nagy Ádámnak, Rogán kabinetfőnökének vitt el egy autót a nyomozati anyagok szerint. A vádiratba ez már nem került be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik