Belföld

Magyar Péter: Rogánék manipulálták a Völner-Schadl-ügy iratait, bizonyítékaim vannak

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Magyar Pétert a nyomozó főügyészség szerdára idézte be tanúként. Négy órán át tartott a meghallgatása, három állítást tett, amikről azt mondta: bizonyítékokkal, hangfelvételekkel alá tudja támasztani őket.

Magyar Péter szerda délután két órakor sajtótájékoztatót tartott az után, hogy tanúként kihallgatták a Fővárosi Nyomozó Ügyészség Belgrád rakparti épületében. Magyar azt mondta, a Völner-Schadl-ügy kapcsán hallgatták őt meg két Facebook-bejegyzése nyomán, és három állítást tett.

Az első, hogy Schadl GyörgyRogán Antal propagandaminiszter embere volt.”

A második, hogy a nyomozás lezárulta és a végrehajtó kamarai elnök meggyanúsítása és őrizetbe vétele előtt fél évvel a kormány tudott arról, hogy nyomozás és titkos megfigyelés zajlik, és erről tájékoztatták a később ugyancsak meggyanúsított és megvádolt Völner Pál igazságügyi államtitkárt is. Bár azt nem tudta elmondani, hogy ki tette ezt meg.

Magyar Péter végül arról is beszélt az ügyészeknek, hogy

Rogán Antal és/vagy az emberei bementek az ügyészségre, és manipulálták az ügyészségi iratokat: vagy kivettek, kihúztak belőle dolgokat, vagy megmásítottak benne dolgokat.

Szerinte az ügy következménye csak a kormány és a legfőbb ügyész lemondása lehet, mert a rendszerváltás óta ilyen ügy nem fordult elő.

Magyart az ügyészség folytatólagos tanúkihallgatásra hívta be március 26-án 9 órára, és ő azt ígérte, arra az alkalomra magával hozza a bizonyítékait, köztük az általa készített hangfelvételeket, és ha lehet, ezeket nyilvánosságra is hozza. A bizonyítékok azért nem voltak most nála, mert nem volt egyértelmű, milyen ügyben idézték be, mondta. Megjegyezte azt is, hogy az őt kihallgató ügyészek korrektül és objektíven jártak el.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az információit valóban a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergelytől (akivel régóta barátok voltak) és volt feleségétől, Varga Judittól szerezte-e, ahogyan korábban állította, azt mondta:

Annyit mondtam, hogy Gulyás Gergelytől és Varga Judittól vannak információim, azt nem mondtam, hogy csak tőlük.

Az újságírók kérdésére azt is elárulta a rögtönzött sajtótájékoztatón, hogy több emberről is vannak hangfelvételei, de nem pontosította, hány emberről van szó, és kik az illetők, csak azt, hogy ő készítette a felvételeket, amikor megtudta, hogy „ez egy maffiaállam, amiből nagyon nehéz kiszállni”. Arról, hogy miért csak most állt elő ezekkel az állításokkal, noha elmondása szerint hónapok óta a birtokában vannak a bizonyítékok, azt mondta: eddig a családját védte,

őket már nem tudom, de az országot még megpróbálom.

Szajki Bálint / 24.hu

Beszélt a hvg.hu-n közzétett, a feleségével történt veszekedésekor készült rendőri jelentésről is, amiről azt mondta, „a témáról mindent elmondtam, ezt lezártam, a feleségemet, a gyermekeim anyját soha nem bántottam”. Szerinte a HVG újságírója, Dezső András jogsértő módon hozta nyilvánosságra a rendőri jelentés tartalmát, bár elismerte, hogy csak azután, hogy ő erről nyilvánosan írt, és a lap újságírója megkereste, de ő letiltotta a nyilatkozatát. Magyar az általa propagandista jelzővel illetett Dezső Andrástól ezért a szóhasználatért elnézést kért, de azt fenntartotta, hogy az újságíró nem járt el körültekintően, és nem tette föl magának azt a kérdést, hogy kinek az érdeke a rendőri jelentés kiszivárogtatása.

Kapcsolódó
Hiába a súlyos nyomozati állítások, Rogán Antal kabinetfőnökéről szó sem esik a Schadl-ügy vádiratában
Bár a nyomozati iratok szerint Schadl György egyetemi vizsgákat intézhetett Nagy Ádámnak, ez hiányzik a vádiratból, ahogy az is, hogy a végrehajtók elnöke kék villogóval járt a buszsávban, és ki akart rúgatni egy bírót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik