Belföld

Rogán Antal: Nem ismertem Schadl Györgyöt, és a jövőben sem fogom megismerni

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Schadl Györgyről, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar börtönben ülő elnökéről kérdezte Jámbor András a parlament plenáris ülésén Rogán Antalt.

Ki az a Tóni a Schadl-ügy irataiban?

– tette fel a kérdést a Párbeszéd képviselője, ugyanis az büntetőügy nyomozati anyagaiban több helyen is előkerül Tóni, Barbara és Ádám becenév. Jámbor – mint mondta – nehezen tud másra gondolni, mint hogy Rogán Antalról, a feleségéről, Rogán Barbaráról és a miniszter kabinetfőnökéről, Nagy Ádámról van szó. Nagyról a 24.hu írta meg, hogy számára egy autót vitt egy alkalommal Schadl György titkári és asszisztensi feladatait ellátó munkatársa, aki a végrehajtók elnöke és Völner Pál volt igazságügyi államtitkár elleni büntetőper negyedrendű vádlottja. Ugyanakkor annak nincs nyoma a nyomozati iratokban, hogy Rogán kabinetfőnökét kihallgatták volna, pedig a nyomozati anyagok azt is tartalmazzák, hogy Schadl segíthetett Nagy Ádámnak a jogi egyetemi vizsgáinak teljesítésében.

Jámbor azt kérdezte Rogántól, hogyan kapcsolódik Schadl Györgyhöz, és milyen kapcsolatban van a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökével. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter azt mondta:

nem tudom, hogy Schadl és Schádl ugyanazok a személyek-e, de egyvalamiről biztosíthatom, nem ismertem és a jövőben sem fogom őket megismerni.

Rogán szerint a baloldalon úgy működik a dolog, ha látnak egy újságcikket, már ítéletet hirdetnének az ügyben, de Magyarországon az igazságszolgáltatás úgy működik, hogy kivizsgálják az ügyeket. Minden, gyanúként felmerült esetet kivizsgáltak, és ha jogszabálysértés gyanúja merült fel, ott tettek lépéseket – mondta. Rogánt ugyanakkor nem érdekli a Párbeszéd véleménye, csak a választóké, akik pedig áprilisban döntöttek.

Jámbor András úgy reagált, nem cikkekről van szó, hanem a nyomozati anyagokról, lehallgatási jegyzőkönyvekről. Az ellenzéki politikus furcsállta, hogy sokszor beszélnek a Schadl-ügy főszereplői Tóniról, de nem tudni, ki ő. A Párbeszéd képviselője szerint nem működik megfelelően az igazságszolgáltatás Magyarországon, és nem foglalkoznak a végrehajtás áldozataival.

„Magyarországon a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania” – válaszolta Rogán Antal. A miniszter szerint nem az ártatlanságot kell bizonyítani, hanem a bűnösséget.

Kapcsolódó
Rogán Antal kabinetfőnökéhez vezet Schadl György bizalmasának naplója
A végrehajtói kar elnökének a Karmelita kolostorba és a Rogán Antal vezette minisztériumba is bejárása volt, míg bizalmasa Nagy Ádámnak, Rogán kabinetfőnökének vitt el egy autót a nyomozati anyagok szerint. A vádiratba ez már nem került be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik